Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek Strauss-Kahn ellen

2012. március 27., kedd 01:09

A francia ügyészség üzletszerű kéjelgés elősegítése miatt vádat emelt hétfőn késő este Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója ellen egy prostitúciós hűlózat ügyében. DSK nem léphet kapcsolatba a többi vádlottal, és a médiának sem nyilatkozhat az ügyről, írja a CNN.

Strauss-Kahnt eredetileg szerdán hallgatták volna ki, azonban váratlanul két nappal korábban beidézték. A bíróság egyik szóvivője nem indokolta az ügyben eljáró bíró döntését. A Le Figaro szerint nyolc órán át hallgatták ki egészen este tízig Strauss-Kahnt, akit végül százezer eurós óvadék ellenében szabadon engedtek.

DSK egyik ügyvédje azt mondta hétfő este, ügyfele teljes mértékben tagadja, hogy bűnös lenne, és soha nem volt a legkisebb fogalma sem arról, hogy a nők, akikkel találkozott, prostituáltak lennének. Ügyvédei korábban szenzációhajhásznak és politikai indíttatásúnak nevezték Strauss-Kahn belekeverését az ügybe.

Februárban Strauss-Kahnt már saját kérésére kikérdezték az állítólagos érintettségéről a prostitúciós hálózat ügyében, amelyben üzletszerű kéjelgés elősegítésében való bűnrészességgel és hűtlen kezeléssel gyanúsították. Erre az időre több mint 24 órán keresztül őrizetbe is vették Lille-ben.

Strauss-Kahn korábban nyilvánosan elismerte, hogy részt vett az úgynevezett Carlton-ügyben szereplő párizsi és washingtoni szexpartikon 2010-ben és 2011-ben. A rendőrség több prostituáltat is kikérdezett, akik azt állították, hogy szexuális kapcsolatuk volt Strauss-Kahnnal, aki azonban azt állította, nem tudta, hogy prostituáltakról volt szó.

Prostituáltak szolgáltatásainak igénybevételét nem tiltják a francia törvények, viszont az ügyészség üzletszerű kéjelgés elősegítésében való bűnrészességgel és hűtlen kezeléssel gyanúsította meg. Ezek közül csak előbbivel vádolták meg hétfőn este.

A gyanú szerint Strauss-Kahn is tisztában volt vele, hogy a szexpartikat és a nők utazásait az Eiffage és a BTP nagyvállalatok számláiról fizették. Az ügyben eddig nyolc ember ellen emeltek vádat, köztük Jean-Christophe Lagarde, Lille rendőrfőkapitánya ellen.

New Yorkban ejtették a vádakat

Tavaly májusban szexuális erőszak gyanújával őrizetbe vették Strauss-Kahnt New Yorkban. Egy szobalány azt állította, hogy az IMF-vezér New York-i szállodaszobájában orális szexre kényszerítette, és megpróbálta megerőszakolni. A manhattani bíróságon végül augusztusban ejtették a vádakat, az ügyész szerint komolyan megkérdőjeleződött a szobalány szavahihetősége. A polgári peres eljárás folytatódik.

DSK a büntetőeljárás lezárultával a polgári peres eljárástól függetlenül útlevelét visszakapva visszatérhetett Franciaországba, ott azonban újabb perrel nézhet szembe. Első felesége keresztlánya, Tristane Banon írónő azzal vádolja a férfit, hogy még 2004-ben megpróbált erőszakoskodni vele.

Habár indulási szándékát nem jelentette be, de DSK a szexbotrány kirobbanásáig Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök legesélyesebb kihívójának számított a 2012-es elnökválasztásra. A botrányok miatt ugyanakkor elveszítette az indulás esélyét.

Rovatok