Index Vakbarát Hírportál

Nem mondják ki a toulouse-i merénylő nevét a temetésén

2012. március 28., szerda 14:34

Felfüggesztették a toulouse-i merénylő holttestének Algériába szállítását, az ottani hatóságok ugyanis még nem egyeztek bele, hogy Mohamed Merahot az országban temessék el - közölte Abdellatif Mellouki, a Muzulmán Hit Tanácsának vezetője.

A 23 éves algériai származású Merah március 22-én tűzharcban vesztette életét azután, hogy Toulouse-ban-ban és a szomszédos Montauban megölt három katonát, három zsidó kisgyermeket és egy tanárt.

Mellouki szerint a holttest még mindig a toulouse-i törvényszéki intézetben van, és legutóbbi értesülése szerint az algériai hatóságok még nem adták beleegyezésüket ahhoz, hogy Merahot ott temessék el.

A koporsó csütörtökön kétségkívül útnak indul, ha lesz hely a Toulouse és Algír vagy Oran közti menetrend szerinti járaton. A halotti imára diszkrét körülmények között egy mecsetben vagy máshol kerül majd sor, és a halott nevét nem említik.

Közben a toulouse-i merényletsorozat egyre inkább kampánytémává válik a közelgő francia elnökválasztás előtt. Az ellenzéki szocialisták elnökjelöltje, Francois Hollande szerdai nyilatkozatában teljes átláthatóságot sürgetett a rendőrség és a titkosszolgálatok tevékenységét illetően. Hollande közvetve annak a nézetnek adott hangot, hogy a hatóságok hibákat követtek el, és egyben az ügy alapos feltárását sürgette.

Rovatok