Index Vakbarát Hírportál

Büntetnék a homoszexualitás népszerűsítését Oroszországban

2012. március 29., csütörtök 20:53

A Novoszibirszki terület parlamentje egész Oroszországban betiltaná és büntetné a homoszexualitás népszerűsítését a kiskorúak körében.

A vonatkozó törvényjavaslatot szerdán terjesztették be az Állami Duma  az orosz parlament alsóháza  elé a novoszibirszki honatyák, akik mindazonáltal indítványukban nem tették világossá, hogy mi tekintendő a homoszexualitás propagandájának.

A javaslat értelmében a homoszexualitás népszerűsítése közigazgatási szabálysértés, amelynek elkövetőit pénzbírsággal kell sújtani. Magánszemélyeket 4000-5000 rubel (103-129 euró), hivatalos személyeket 40-50 ezer rubel (1030-1290 euró), jogi személyeket pedig 400-500 ezer rubel (10.300-12.900 euró) értékben.

A novoszibirszki parlament a kezdeményezéshez fűzött magyarázó megjegyzésében azt állította, hogy "napjaink Oroszországában a homoszexualitás népszerűsítése nagyon elterjedt", különösen a sajtóban, s "rendkívül veszélyes a gyerekekre és a fiatalokra nézve". Hozzátette, hogy a javaslat nem a homoszexuálisok ellen irányul, hanem kizárólag a homoszexualitásnak a fiatalkorúak körében való népszerűsítését akarja megakadályozni.

Hasonló javaslattal állt elő még 2006-ben az Állami Duma egyik képviselője, Alekszandr Csujev. Ő a homoszexualitás népszerűsítését büntetőjogi kategóriába sorolta volna, az elkövető büntetése viszont "csak" a hivatásának gyakorlásától való eltiltás lett volna.

Az orosz alsóház 2009-ben első olvasatban elutasította Csujev törvényjavaslatát. Csujev, aki jelenleg egy Moszkva környéki település önkormányzatának tagja, abban reménykedik, hogy a novoszibirszki javaslatnak nagyobb esélye van az elfogadásra, egyrészt azért, mert a kiskorúak védelméről van szó, másrészt mert azóta megváltozott a légkör az országban.

Hírmagyarázók szerint van esély arra, hogy az Állami Duma elfogadja a törvényjavaslatot.
Az utóbbi időben több orosz régióban fogadtak el a novoszibirszki javaslathoz hasonló törvényeket, ami éles bírálatokat váltott ki az oroszországi homoszexuálisok körében, de nyugati országokban is. Az oroszországi melegek attól tartanak, hogy rendőrségi és bírósági túlkapásokhoz vezethetnek ezek a jogszabályok, ami ismét rájuk kényszerítené a rejtőzködést.

Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyminisztérium emberi jogokban illetékes képviselője szerdán úgy válaszolt ezekre a bírálatokra, hogy "ezekkel a jogszabályokkal nem sértik Oroszország nemzetközi kötelezettségeit". Kijelentette, hogy a homoszexualitás propagandájának a kiskorúakat illető tiltása összhangban áll a gyermekek érdekeinek és jogainak védelmével.

Rovatok