Index Vakbarát Hírportál

Perelni fog a toulouse-i merénylő családja

2012. március 29., csütörtök 12:31

Beperelné a francia államot Algériából a toulouse-i merénylő, Mohamed Merah apja, aki fiát gyilkosság áldozatának tartja, és aki szerint a rendőrség nem megfelelően járt el. Mivel Franciaország és Algéria között nemzetközi szerződés biztosítja, hogy az ügyvédek peres ügyekben mindkét országban eljárhassanak a per indításának helyétől függetlenül, ezért jogi akadálya ennek nincs.

A francia politikusok felháborítónak tartják az idősebb Merah kezdeményezését. „Ha én egy ilyen szörnyetegnek lennék az apja, akkor szégyenemben befognám a számat” – kelt ki magából Alain Juppé francia külügyminiszter a BBC szerint.

Mohamed Merah családja és az ügyükben eljáró ügyvéd újból visszautasította a vádakat, hogy Merah-nak köze lett volna az al-Kaidához, sőt, Merah testvérei szerint a 23 éves, hétszeres gyilkos férfit nem a vallási szélsőségesek, hanem a francia titkosszolgálat manipulálta a háttérből.

Az is vitákat válthat ki, hogy a család kérelme és az előzetes várakozások ellenére Merah-t mégis Franciaországban fogják eltemetni, mivel Algéria megtagadta a merénylő holttestének befogadását biztonsági okokra hivatkozva.

Rovatok