Index Vakbarát Hírportál

A tuaregek elfoglalták Kidalt

2012. március 30., péntek 14:52

Tuareg lázadók behatoltak Mali északi részének egyik kulcsfontosságú városába, Kidalba, kihasználva a múlt heti katonai puccsból adódó belpolitikai zűrzavart – tájékoztattak a fejleményről pénteken katonai és diplomáciai források.

"Ansar Edine erői déli irányból közelítették meg a várost, ahonnan a hadsereg kivonult" – közölte egy diplomata a helyi lakosok beszámolóira hivatkozva, amelyekből kiderült, hogy a felkelők csütörtökön vették ostrom alá a 11 ezer lakosú várost.

A Nemzeti Mozgalom Azavad Felszabadításáért nevű tuareg csoport januárban indított függetlenségi harcot a nyugat-afrikai ország északi részén. A szervezet honlapján egy közleményben arról tájékoztatott, hogy a szervezet Kidal minden sarkán kitűzte zászlaját a város elfoglalását követően.

A junta vezetője pénteken bejelentette: az ország északi részén "kritikus" a helyzet, így a hadseregnek külső "támogatásra" van szüksége. "A lázadók folytatják a támadást országunk ellen és rettegésben tartják népünket. A helyzet most kritikus, hadseregünknek Mali barátainak támogatására van szüksége a polgári személyek védelme és Mali területi integritásának megőrzése érdekében" – hangoztatta Amadou Sanogo a Bamako közelében található kati katonai táborban újságírók előtt.

Rovatok