Index Vakbarát Hírportál

Kirúgták, mert nyomozott a CIA-val bin Laden után

2012. március 30., péntek 19:30

Pakisztánban elbocsátották azt az orvost, aki segített a CIA-nak Oszama bin Laden rejtekhelyének feltárásában – közölte egy magas rangú kormánytisztviselő a CNN-nel.

A Hájber-Pahtunhva tartomány egészségügyi főosztályán dolgozó tizenhét másik alkalmazottat szintén elbocsátottak Iszfak Hán, az egészségügyi főosztály magas rangú vezetője szerint.

Dr. Sakil Afridi egy oltási kampány során segített a CIA-nek DNS-mintákat venni az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője házának lakóitól, hogy ellenőrizzék, bin Laden ott tartózkodik-e.

Hán elmondta: Afridit és 17 társát fegyelmi eljárás keretében bocsátották el, mert engedély nélkül kezdeményeztek gyermekbénulás elleni védőoltást Abbotábádban, ahol bin Ladent megölték.

Az elbocsátottak között egy másik orvos, egy koordinátor és 15 egészségügyi dolgozó volt. A nevüket Hán biztonsági okokból nem árulta el.

Pakisztán még nem döntötte el, hogy hazaárulás vádjával bíróság elé állítja-e Afridit, amiért segített az Egyesült Államoknak az adatgyűjtésben a támadás előtt – közölte korábban egy nevének elhallgatását kérő magas rangú pakisztáni kormányilletékes.

Rovatok