Index Vakbarát Hírportál

Nem tétlenkedett bin Laden Pakisztánban

2012. március 30., péntek 14:08 | aznap frissítve

Négy gyermeket nemzett pakisztáni rejtőzködése alatt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egykori vezetője, Oszama bin Laden – mondta el legfiatalabb felesége a pakisztáni rendőrségnek egy pénteken nyilvánosságra hozott beszámoló szerint.

Ez volt az első alkalom, hogy hivatalos pakisztáni források számoltak be bin Laden életéről Afganisztán 2001-es megszállása után.

A 30 éves Amal Abdulfattahot, az al-Kaida volt vezetőjének legfiatalabb feleségét abban a rajtaütésben tartóztatták le tavaly májusban, amelyben az amerikai különleges erők végeztek bin Ladennel.

A jelentés szerint Amal 2000 júliusában legális módon érkezett Pakisztánba, ahonnan azonnal az afganisztáni Kandahárba vitték. Házassága után a terroristavezérrel és három feleségével élt együtt, míg a 2001. szeptember 11-ei merényletek után külön nem váltak útjaik.

Amal ezután 8-9 hónapig a Pakisztán déli részén található nagyvárosban, Karacsiban talált menedéket, majd csatlakozott az északnyugati Pesavarban bujkáló bin Ladenhez. A család csaknem három évig tartózkodott a térségben, amelyből kettőt az Iszlámábádtól mindössze másfél órára található Haripurban töltöttek. Ezalatt Amal két gyereket hozott a világra. Aaszia és Ibrahim is pakisztáni kórházakban született, ahol Amal csupán 2-3 órát töltött el. Bin Laden legfiatalabb feleségének két másik gyereke, Zajnab és Husszain már Abottábádban született.

A terroristavezér három feleségét illegális határátlépés miatt várhatóan nemsokára perbe fogják Pakisztánban. A nők börtönbüntetéssel és kiutasítással számolhatnak.Jelentésében a rendőrség vizsgálóbizottsága a jemeni Amal és öt gyermeke azonnali hazaküldését javasolta.

Rovatok