Index Vakbarát Hírportál

Dukakis: Koalíciókat kell építeni

2012. április 2., hétfő 21:16

Michael Dukakis volt demokrata elnökjelölt és volt massachusettsi kormányzó arra bátorította a fiatalokat, hogy vállaljanak szerepet a közszolgálatban. A görög-amerikai származású politikus „Making a Difference through Public Service” címmel tartott előadást a budapesti American Corner, a Jövőképp – Fiatalok Magyarországért! Egyesülete, az Egyesült Államok Nagykövetsége, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézete közös szervezésében.

Dukakis 1975-1979 és 1983-1991 között volt Massachusetts állam kormányzója. 1988-ban pedig elnyerte a Demokrata Párt elnökjelöltségét is, azonban végül alulmaradt George H. W. Bush-sal szemben. Azóta visszavonult az aktív politizálástól, vendégprofesszor lett, többek között a Hawaii Egyetemen tartott rendszeresen előadásokat.

A másodszor Magyarországon járó Dukakis azt mondta, előadásain a közszolgálatokat népszerűsíti a fiataloknak. Arra is többször mosolyogva emlékeztettek, hogy az előadáson szintén jelen lévő Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai magyar nagykövet fiatalabb korában még önkéntesként dolgozott New Hampshire-ben Dukakis elnökválasztási kampányában.

Dukakis szerint a közszolgálatban szenvedéllyel lehet jól dolgozni, szükség van arra a képességre, hogy koalíciókat tudj építeni, össze tudd hozni az embereket, emellett a médiával is együtt kell tudni élni. Többször is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a közszolgálat nem arról szól, hogy sok pénzt keressen az ember.

Beszélt az egészségügyi reform körüli vitákról is, valamint az egészségügyi reformot körülölelő visszásságokról. Szerinte Obama sokat tett első két évében, az elnököt egyben a rekordösszegeket gyűjtő, sok ember támogatását élvező kampány pozitív példájaként említette. Azt is fontosnak nevezte, hogy a demokraták megfelelően készüljenek a szintén novemberben tartott kongresszusi választásokra, ne csak az elnökválasztásra, emellett a hatékony kommunikáció jelentőségét is hangsúlyozta.

A republikánus elnökjelöltség elnyerésére legesélyesebb Mitt Romney esetleges megválasztásáról azt mondta, hogy az „katasztrófa lenne”. Romney apját, George Romney volt michigani kormányzót progresszív, mérsékelt republikánusnak tartotta, a 2012-es elnökjelöltről ugyanakkor már nem volt ilyen jó véleménnyel. Kiemelte például, hogy Romney Obama mikrofonos ügye miatt arról beszélt, hogy Oroszország nagy fenyegetést jelent.

Szerinte az iráni atomprogram esetében Obama jó úton jár, Irán bombázását őrültségnek tartaná, ehelyett a tárgyalásokat, a nemzetközi vezetők összehozását nevezte eredményre  vezető megoldásnak. Azt is elmondta, hogy nem érti a sok amerikaiban felmerülő paranoiát Kínával szemben, szerinte ez a hozzáállás már-már a hidegháborús gondolkodást idézi.

Rovatok