Index Vakbarát Hírportál

Boszniának 300 millió euró kellene az aknamentesítéshez

2012. április 5., csütörtök 08:23

Tizenhét évvel a háború után Bosznia-Hercegovina továbbra is azzal a nehézséggel küszködik, hogy felszedje a lakosság csaknem harmadát fenyegető aknákat; a feladat az évtized végéig elvégezhető, ha évente 40 millió eurót fordítanak rá – közölték az aknamentesítési tevékenységet összehangoló Akna Akcióügynökség (MAC) és a boszniai közügyek minisztériumának képviselői szerdán Szarajevóban.

Dusan Gavran, a MAC igazgatója elmondta, hogy a jugoszláv utódállamban feltehetően közel 1300 négyzetkilométer – az ország területének 2,6 százaléka – maradhatott még elaknásítva, az 1992-1995 közötti háború terhes örökségeként. A háború vége óta 583 ember életét oltották ki aknák, további 1100-at pedig megsebesítettek. A háborúból visszamaradt aknák közvetlenül mintegy 900 ezer ember életét fenyegetik.

A bosznia-hercegovinai aknamentesítés nagyrészt a külföldi adományoktól függ. Az egyik legnagyobb adományozó az Európai Unió, amely eddig több mint 40 millió eurót irányzott elő e célra. Az ENSZ kezdeményezésére 2006 óta minden évben április 4-én tartják az aknaellenes világnapot.

Rovatok