Index Vakbarát Hírportál

Elismerte az újságírói hekkelést a Sky News

2012. április 5., csütörtök 22:31

A brit Sky News csatorna csütörtökön elismerte, két esetben engedélyt adott az ott dolgozó újságíróknak közszereplők emailfiókjának feltörésére. John Ryley, a Sky News vezetője kiállt a hekkertámadások mellett, mert ezekben az esetekben bűncselekményeket próbáltak felderíteni. A szakember azt mondta, tudják milyen feszültségeket okozhat az oknyomozó újságírás, de ezek az akciók a közérdeklet szolgálták. Jelenleg külső szakértők vizsgálják a tévécsatorna levelezését, és Ryley szerint eddig nem találtak semmit, ami aggodalomra adna okot.

Az egyik eset Anne Darwiné volt, akinek a férje úgy tett, mintha meghalt volna egy kenutúrán. A brit nő pedig felvette halálát tettető férje életbiztosítását. A Sky News a helyi rendőrségnek adta át a megszerzett emaileket, amik kulcsfontosságú információt tartalmaztak, döntő szerepük volt a csalók ellen indított per végimenetelében - mondta Ryley. A csalásban és pénzmosásban bűnösnek talált nő hat és fél évet kapott, és végül több mint félmillió fontot sikerült visszajuttatni a megkárosított biztosítókhoz.

Két nappal korábban James Murdoch - a médiamágnás Rupert Murdoch fia - lemondott a BSkyB műholdas társaság elnöki posztjáról. Ehhez a céghez tartozik a Sky News csatorna is, és mind részei a News Corp. birodalomnak. A társaság tulajdonában volt a brit vasárnapi újság, a News of the World, amelyről kiderült, hogy módszeresen kémkedett politikusok és hírességek után. Murdoch tagadta, hogy tudott volna az újság hekkeléseiről, de tavaly nyáron úgy döntött, a botrány miatt bezárja a lapot.

Rovatok