Index Vakbarát Hírportál

Új-Zéland beperelte a katasztrófát okozó tartályhajó tulajdonosát

2012. április 5., csütörtök 12:13 | aznap frissítve

A galamb öröme

„Új-Zéland partjainál kétezer madártetem keletkezett egy tengerészeti tévedésből kifolyólag, állapították meg a szivárgást vizsgáló hatóságok” – az öreg galamb gondterhelten tette le az újságot, a Nagy Diófa utcai padlás mocskos odújában. „Lehet, hogy nagyon aranyos gyermekdalok szólnak a gólyáról, de én sosem költöznék délre. Pláne nem évente!” – sóhajtott. És kirepült csipegetni abból a még langyos friss hányásból, amit a kocsmából előbb kitérő fiatalember hagyott maga után. „Nem volnék kiwimadár sem” – gondolta magában elégedetten.

(Magyari Péter)

Beperelték az új-zélandi hatóságok annak a tartályhajónak a tulajdonosát, amely fél évvel ezelőtt feneklett meg a szigetország partjainál, és hatalmas ökológiai katasztrófát okozott. A libériai Daina Shipping nevű hajózási társaságot maximum 600 ezer új-zélandi dollárra (489 ezer USD) büntethetik meg, illetve további legfeljebb 10 ezer új-zélandi dollárra minden egyes napért, amelyen a szivárgás tovább folytatódik a cég által üzemeltetett Rena nevű tartályhajóból.

A tankerhajó kapitánya és másodtisztje már beismerte bűnösségét, a hajó dokumentumait is meghamisították. A közlekedési balesetek kivizsgálásáért felelős új-zélandi hatóság előzetes vizsgálata szerint a hajó letért a kijelölt útjáról, hogy időben a kikötőbe érkezzen. A két Fülöp-szigeteki származású férfit akár hét év börtönre is ítélhetik májusban.

A tartályhajó tavaly október 5-én akadt fenn az Astrolabe-zátonyon, a hajóból 400 tonna gázolaj ömlött a tengerbe. A szennyeződés eddig legalább 2000 tengeri madár halálát okozta. A szennyeződés eltakarítása becslések szerint körülbelül 130 millió új-zélandi dollárba fog kerülni, de a költségek többségét a hajó biztosítói állják.

Rovatok