Index Vakbarát Hírportál

Kész az új Kony-videó

2012. április 6., péntek 19:08 | aznap frissítve

Elkészült, és egy nap után már egymilliós nézettséghez közelít az Invisible Children csoport Youtube-on közzétett újabb videója. Az ugandai gerillavezér, a gyerekhadsereget toborzó Joseph Kony bemutatását, ismertté tételét a csoport azért tartja fontosnak, hogy az USA-t a közvélemény nyomásával rákényszerítse a beavatkozásra.

Az első, 30 perces filmmel az ismertséget biztosan elérték: százmillióan nézték meg, és az egész média foglalkozott az üggyel. Ugyanakkor számos kritika is érte a szervezetet, egyebek között az adományok felhasználásával kapcsolatban – egyes vádak szerint ennek csak kisebb részét fordítják Kony áldozatainak rehabilitálására. Többen azt a kérdést vetették fel, miért pont most, az amerikai elnökválasztás évében vált ennyire fontossá egy 26 éve garázdálkodó lázadó ugandai hadúr kézre kerítése. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) már 2005-ben eljárást indított a magát prófétaként hirdető Kony ellen, aki az Úr Ellenállási Hadseregének (LRA) nevezett lázadócsoport élén közel 100 ezer gyermeket ragadott el a családjától és képzett ki katonának az elmúlt negyedszázadban.

A második rész ugyan az első film médiavisszhangjának bemutatásával indul, de aztán hamar Afrikára vált, és több ugandait szólaltat meg, mint az inkább az érzelmekre ható első rész, írja a BBC. (Az első részben Jason Russel, a szervezet egyik alapítója saját gyermekének meséli el, miért gonosz ember Kony.)

Az Invisible Children közleménye szerint a második rész részletesebben bemutatja az eddigi, Kony megfékezésére tett nemzetközi erőfeszítéseket is. Russel ennek elkészítésében már nem vett részt – őt egyébként jelenleg is kórházban kezelik, miután – családja szerint az első rész övezte felhajtásnak köszönhető idegkimerültség miatt – meztelenül, kiabálva rohangált San Diego utcáin.

Rovatok