Index Vakbarát Hírportál

Az izraeli újság szerint az ilyen politika nemkívánatos, nem Günter Grass

2012. április 9., hétfő 20:06

Túlzónak és hisztérikusnak nevezte a Háárec izraeli napilap hétfői számában azt, ahogy az izraeli kormány reagált Günter Grass versére, amelyben az irodalmi Nobel-díjas német író azt írta, a zsidó állam, mint atomhatalom veszélyt jelent a világbékére.

Érthető, hogy Grass verse érzelmeket vált ki, ugyanakkor nehéz elfogadni a túlreagálást - írta a Háárec arra utalva, hogy Eli Jisai belügyminiszter előző nap nemkívánatos személynek nyilvánította a 84 éves német írót Izraelben.

"Úgy tűnik, nem annyira egy nemkívánatos személyről van szó, mint inkább egy nemkívánatos politikáról" - írta a Háárec, amely karikatúrát is közölt a témáról internetes oldalán. Ezen két ember marihuánát szív egy háztetőn Tel-Avivban, és az egyik aggódó arccal azt mondja a másiknak: "A belügyminiszter kitiltotta a füvet Izraelből". A fű (németül Grass) a héber szlengben is marihuánát jelent.

A német külügyminisztérium nem kívánt reagálni az izraeli lépésre.

Eli Jisai belügyminiszter az izraeli rádióban úgy nyilatkozott, Günter Grass "azt az eszmét támogatja, amelyet korábban, az SS-egyenruha viselésével támogatott". Az ultraortodox Sasz párt politikusa arra utalt, hogy az író a II. világháború utolsó napjaiban a Waffen SS-nél teljesített fegyveres szolgálatot. Eli Jisai hozzátette, tulajdonképpen el kellene venni Günter Grasstól a Nobel-díjat.

Közben Németországban továbbra is élesen bírálják az írót. "Aki az iráni atomprogramban rejlő fenyegetést ártalmatlan színben tünteti föl, az nem ismeri el a valóságot" - írta Guido Westerwelle német külügyminiszter a Bild című, nagy példányszámú napilap vasárnapi számában. Ugyanaznap két konzervatív újságban, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungban és a Welt am Sonntagban írók és kritikusok marasztalták el Günter Grasst.

Az 1999-es irodalmi Nobel-díj kitüntetettje a Hagymahántás közben című,  2006-ban megjelent önéletrajzi naplójában számolt be múltjának addig titokban tartott epizódjáról, hogy 17 évesen a Waffen SS tagja volt.

Rovatok