Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea rakétaindítása provokatív

2012. április 9., hétfő 23:11

Az Egyesült Államok arra sürgeti Kínát, hogy "az elkövetkező órákban és napokban" gyakoroljon nyomást Észak-Koreára annak érdekében, hogy lépjen vissza a műholdfellövéstől, amelyet Washingtonban álcázott rakétakísérletnek tekintenek - jelentette be hétfőn az amerikai külügyi szóvivő.

"Továbbra is arra bátorítjuk Kínát, hogy tegyen meg mindent, amit tud. És reméljük, hogy az elkövetkező órákban és napokban ismét latba veti befolyását" - hangsúlyozta az amerikai fővárosban Victoria Nuland szóvivő.

"Észak-Korea rakétaindítása rendkívül provokatívnak tekintendő, mert veszélyezteti a regionális biztonságot és nincs összhangban a nemrégiben tett vállalással, miszerint (Phenjan) tartózkodik mindenféle hosszú hatótávolságú rakéta indításától" - mondta Nuland.

A szóvivő szerint Washington a rakétaindítást az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1718-as és 1874-es határozata megsértésének fogja tekinteni. Az Egyesült Államok sürgette, hogy az Észak-Koreával folytatott hatoldalú tárgyalásokon részvevő többi ország is vesse latba befolyását annak érdekében, hogy Phenjant jobb belátásra bírják. (A hatoldalú tárgyalásokon az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Japán, valamint a két Korea vesz részt.)

Dél-koreai hivatalos források szerint Phenjan az április 12-16. közötti rakétaindítást követően egy újabb nukleáris kísérleti robbantásra készül, ami Nuland szerint "ugyanolyan rossz, ha nem rosszabb" lépés lesz Észak-Korea részéről, mint a rakétafellövés.

Az amerikai külügyi szóvivő kormánya nevében határozottan elítélte, hogy a szíriai kormányerők hétfőn átlőttek a határon jordániai, illetve török területre. A két incidensben, amely a szíriai konfliktusban közvetítő Kofi Annan által szorgalmazott és a reményei szerint kedden életbe lépő tűzszünet előtt történt, egy ember meghalt és a legalább öten megsebesültek.

"Ezek az incidensek ismételten azt bizonyítják, hogy az Aszad-rezsim egyáltalán nem kívánja teljesíteni a Kofi Annannak tett kötelezettségeit" - hangsúlyozta Victoria Nuland.

Nuland visszautasította a szíriai kormányerőknek azt a hétfőn előterjesztett követelését, hogy a tűzszünet életbe lépését megelőzően az ellenzéki fegyveresek vállaljanak írásos kötelezettséget annak betartására. Az Aszad-rezsimnek keddig kellene kivonnia csapatait a szíriai városokból.

Victoria Nuland hangsúlyozta, hogy az írásbeli kötelezettségvállalás követelése pusztán az utolsó pillanatban megkísérelt figyelemelterelés, mivel a rezsim azt próbálja meg leplezni, hogy nem felelt meg az Annan-féle tűzszünet feltételeinek. A szóvivő szerint az Egyesült Államok nem látott arra utaló jeleket, hogy Damaszkusz csapatai visszarendelésére készülne.

Nuland határozottan elítélte a nigériai Kadunában vasárnap történt öngyilkos merényletet is, amelynek legalább 38 halálos áldozata volt. Mint mondta, az Egyesült Államok, ha felkérnék erre, részt venne a mészárlással kapcsolatos nyomozásban.

Noha a merényletet senki sem vállalta magára, az elterjedt vélemény szerint amögött a Boko Haram dzsihádista terrorszervezet állhat.

Rovatok