Index Vakbarát Hírportál

Egyre több amerikai katona él nyugtatón

2012. április 9., hétfő 15:02

Több mint 110 ezer aktív, szolgálatot teljesítő amerikai katona szed rendszeresen antidepresszánst, nyugtatót, vagy egyéb kedélyjavító vényköteles gyógyszert. A teljes állománynak majdnem 8 százaléka érintett, ami hatszorosa a 2005-ben mért aránynak.

„Soha ilyen mértékben nem gyógyszereztük a katonáinkat, mint most. Nem hiszem, hogy az öngyilkosságok és az emberölések mostani megugrása a katonaságnál véletlen lenne” – nyilatkozta a Los Angeles Timesnak Bart Billings egykori katonai pszichológus.

A gyógyszerek használatának megugrásának számos oka lehet, de a legtöbben az amerikai katonák leterheltségét okolják. Az iraki háborúnak már vége, de Afganisztánban még mindig rengeteg katona van. Van aki már többször is megjárta az országot és mentálisan teljesen kimerült, elfáradt, nekik gyógyszerekre van szükségek, hogy továbbra is végezzék munkájukat.

„Mit csinálhat az orvos akkor, amikor 30-80 százaléka azoknak az embereknek, akik a hadseregben vannak már három vagy több turnust csinált végig? Mit csinálhat, amikor nem tudnak aludni? Kiszámított kockázatot vállal és felírja ezeket a gyógyszereket” – magyarázta a helyzetet James Culp ügyvéd, aki védőként lép fel amerikai katonákat érintő perek esetében.

A hadsereg orvosai szerint alapvetően nincs különbség a seregben és a civil társadalomban megfigyelhető gyógyszerhasználat mértékében, de mások a körülmények. A legfontosabb, hogy a katonák fegyvert viselnek, és ha valami baj történik az súlyosabb következményekkel jár.

Probléma még, hogy míg a civileket könnyebben lehet ellenőrizni, addig van amikor a katonáknak előre kell kiosztaniuk féléves gyógyszeradagokat, mikor bevetésre indulnak. Ekkor orvos nem tudja hatékonyan felügyelni a gyógyszerhasználati szokásukat és előfordulhat, hogy teljesen rendszertelenül szedik őket, például egy stresszes helyzetben marokszám veszik be a nyugtatót, ami függőséget okozhat.

A katonák gyógyszerhasználata korábban is vizsgálatok célpontja volt, de az elmúlt hetekben újra megnövekedett az érdeklődés Robert Bales törzsőrmester esete miatt. Bales Afganisztánban 17 civilt ölt meg zavaros körülmények között, a perében az ügyvédek pedig most azt nézik át, hogy pontosan milyen gyógyszereket is szedett rendszeresen.

Rovatok