Index Vakbarát Hírportál

Volt KGB-s a dél-oszétiai elnök

2012. április 9., hétfő 10:43

Egykori titkosszolgálati vezető nyerte meg a vasárnap megrendezett dél-oszétiai elnökválasztást. A választási bizottság szerint Leonyid Tibilov a második fordulóban a szavazatok 54,12 százalékát, míg ellenfele, David Szanakojev elnöki emberjogi biztos a voksok 42,65 százalékát szerezte meg.

A 60 éves Tibilov a szovjet időkben lépett be az Állambiztonsági Bizottság (KGB) állományába, majd a kilencvenes években a szervezet dél-oszét részlegét irányította. Dél-Oszétia, akárcsak a másik szakadár grúz terület, Abházia, már a kilencvenes évek elején kinyilvánította elszakadását Grúziától.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió már korábban jelezte, hogy nem ismeri el a dél-oszét elnökválasztást, amit azért ismételtek meg tavaly november óta, mert akkor egy ellenzéki és Oroszország bizalmát nem élvező jelölt nyert.

Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét Oroszországon kívül csupán Nicaragua, Venezuela és néhány csendes-óceáni apró szigetállam ismeri el. Moszkva ennek ellenére nagyjából 1 milliárd dollárral támogatta Dél-Oszétiát 2008 óta és katonai megállapodást is kötött a két szakadár régióval, amire hivatkozva katonákat állomásoztat területükön.

Rovatok