Index Vakbarát Hírportál

Több mint százan haltak meg Jemenben

2012. április 10., kedd 17:34

Heves harcok dúltak az al-Kaida és a hadsereg között Jemen déli részén, és az elmúlt két napban 124-en haltak meg, többségükben szélsőséges fegyveresek – közölték kedden katonai és törzsi vezetők. Az al-Kaida által körbevett Loder városra összpontosított harcokban a terrorhálózat 102 embere, 14 katona és a hadsereget támogató Népi Ellenállási Bizottságok nyolc fegyverese halt meg.

Egy korábbi híradás még 89 halottról számolt be, közülük 58 volt az al-Kaida tagja. A terrorhálózat elesett fegyveresei között egy törzsi vezető szerint 12 szomáliai és több szaúdi volt.

Az al-Kaida fegveresei hétfőn vették ostrom alá az Abján tartománybeli Loder városát. A szervezet kedden közleményben tudatta: át akarja venni a Zindzsibártól, Abján tartomány székhelyétől 150 kilométerre északkeletre fekvő Loder feletti ellenőrzést. A város egy éve az Arab-félszigeti al-Kaidához (Aqpa) tartozó Saría Hívei nevű csoport kezén van.

A hadsereg szerint a fundamentalista fegyveresek azért akarják elfoglalni a várost, mert hegyi fekvése miatt természetes menedékül szolgál a légi támadások és a tenger irányából érkező tüzérségi tűz elől.

A központi hatalomnak az egy évig tartó és Ali Abdalláh Száleh elnök távozását előidéző népfelkelés miatti meggyengülését kihasználva az al-Kaida megerősítette dél-jemeni jelenlétét.

Rovatok