Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a zágrábi szélsőjobbos találkozót

2012. április 12., csütörtök 13:53

A rendőrség megtiltotta szélsőjobboldali Horvát Tiszta Jogpárt (HCSP) és európai testvérszervezeteinek a hét végére Zágráb központjába meghirdetett találkozóját – jelentette be Zoran Milanović horvát miniszterelnök a kormány ülésén.

A HCSP azt közölte, hogy "ez bolsevizmus és csapás a demokráciára".

Milanović kormányfő ismertette a belügyminisztérium határozatát, amelyben leírták: "azok, akik az alkotmányos rend lebontására és horvát területek elrablására hívnak föl, turistaként jöhetnek Horvátországba, de tüntetőkként semmiképpen sem". A horvát miniszterelnök hozzátette, a kormánynak kötelessége megvédeni a lakosságot, és ellenszegülnie az ilyen eszméknek.

A meghívott szélsőjobboldali szervezetek – többek között Magyarországról, Bulgáriából, Franciaországból, Belgiumból – pénteken Zágrábban akartak tanácskozni, és az volt a terv, hogy szombaton csatlakoznak a HCSP A tábornokokért címmel meghirdetett tiltakozó felvonulásához.

Az index.hr megemlíti, hogy a zágrábi rendezvényre meghívták Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetőjét és Zagyva György Gyulát, a Jobbik parlamenti képviselőjét.

Rovatok