Index Vakbarát Hírportál

Harmincan óvják a törékeny tűzszünetet

2012. április 14., szombat 20:51

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangú határozatot hozott szombaton Szíriáról, felhatalmazást adva egy 30 fős fegyvertelen megfigyelő csoportnak a közel-keleti országba küldéséről. A csoport az első lépcsője lesz az ENSZ megfigyelő missziójának, amely a tervek ellenőrizné a szíriai kormány és az ellenzék fegyveres csoportjai között két napja életbe lépett törékeny tűzszünet betartását.

A határozat egyúttal felszólítja a feleket a világszervezet és az Arab Liga megbízásából közvetítő Kofi Annan hatpontos béketervének "sürgős, átfogó és haladéktalan végrehajtására".

A döntés az első határozat, amelyet a 15 tagú testület elfogadott a szíriai kormányellenes felkelés 13 hónappal ezelőtti kezdete óta. Oroszország és Kína korábban kétszer is megvétózta a BT-ben a Bassár el-Aszad szíriai elnököt a tüntetők elleni megtorlások miatt elítélő határozattervezetet, egyoldalúnak nevezve azt, amiért az ellenzéket nem szólította fel ugyanúgy a kormányerők elleni támadások leállítására.

Oroszország, Szíria legbefolyásosabb szövetségese azzal vádolta a nyugati hatalmakat, hogy rendszerváltozást akar kikényszeríteni Szíriában, nem számolva annak beláthatatlan következményeivel.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet a szombati határozathozatal után kijelentette, hogy Moszkva elégedett a határozattal, "amely immár nemcsak a szíriai kormánynak, de az ellenzéki csoportoknak is címezi követeléseit, hogy maradéktalanul működjenek együtt" a megfigyelőkkel, "és hajtsák végre a Kofi Annan-féle béketerv minden pontját".

Nyilatkozatban üdvözölte a szíriai BT-határozat elfogadását Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Kofi Annan, akik szombaton Genfben folytattak megbeszéléseket. A két vezető diplomata hangsúlyozta, hogy elsődlegesen a szíriai kormány felelőssége leállítani az erőszakot az országban és a béketervnek megfelelően visszavonni katonai erőit a városi térségekből.

A hivatalosan csütörtök reggel életbe lépett tűzszünet a központi eleme Annan béketervének, amely azonban a több mint 9 ezer halálos áldozattal járó vérontás leállításán túl célul tűzi ki azt is, hogy átfogó tárgyalások kezdődjenek a szíriai erők között az ország politikai jövőjéről.

A Biztonsági Tanács közölte, hogy késlekedés nélkül létre kíván hozni egy nagyobb ENSZ ellenőrző missziót, amint erről Ban Ki Mun konzultálni tud a szíriai kormánnyal. Ahmad Fawzi, Kofi Annan szóvivője elmondta, hogy egy 250 fős missziót terveznek, s az ehhez szükséges katonák már a térségben tartózkodnak, olyan ázsiai, afrikai és dél-amerikai országok részéről, amelyek jelenléte elfogadható a damaszkuszi rezsim számára.

A szórványos erőszakcselekmények azonban szombaton is folytatódtak, aggodalmat keltve a Biztonsági Tanács tagjai között.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű londoni központú szervezet szerint a szombati összecsapásoknak hat halálos áldozata volt Szíriában, közülük négy ember az ország második legnagyobb városában, az északi Aleppóban vesztette életét.

Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a tűzszünet egyértelmű megsértésének minősítette azt is, hogy az Aszad-elnökhöz hű erők szombat hajnalban emberi jogi aktivisták szerint tüzérséggel lőtték Homsz belvárosát, több embert megsebesítve.

Rovatok