Index Vakbarát Hírportál

Robbantással fogadták Obamát Kolumbiában

2012. április 14., szombat 08:52

Két kis erejű robbanás történt Bogotában, miután Barack Obama megérkezett az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) csúcsértekezletére. A rendőrség baloldali lázadókra gyanakszik, akik feltehetően Obamának a csúcsértekezleten való részvétele ellen akartak tiltakozni.

Két kisebb robbantás történt a csúcsnak otthont adó Cartagenában is, de egyik sem követelt áldozatokat és nem okozott anyagi kárt.

Az Egyesült Államoknak ismét latin-amerikai szövetségesei felé kellene fordulnia ahelyett, hogy olyan távoli országokban zajló konfliktusokra összpontosítja figyelmét, mint Afganisztán - mondta Juan Manuel Santos kolumbiai elnök az AÁSZ csúcsértekezletének előestéjén.

A kolumbiai Cartagenában szombaton és vasárnap rendezik meg az AÁSZ hatodik csúcsértekezletét több mint harminc állam- és kormányfő, köztük Barack Obama amerikai elnök résztvételével.

Az Egyesült Államok befolyása az elmúlt években megcsappant Latin-Amerikában, bár Washington a térséget hagyományosan hátsó udvarának tekinti. A washingtoni befolyás csökkenése révén teret nyert viszont Kína, amely mára a térség több országa, köztük a regionális hatalomnak számító Brazília legnagyobb kereskedelmi partnerévé lépett elő. A csúcs témái közé tartozik többek között a Falkland-szigetek konfliktusa, és a kábítószerellenes háború.

Rovatok