Index Vakbarát Hírportál

Júliusig is elhúzódhat a Tóásó-per

2012. április 16., hétfő 21:56

Az ítélet megszületéséig akár másfél hónap is eltelhet a Tóásó-ügy érdemi tárgyalásának május 15-i megkezdése után – mondta hétfőn Marcelo Sosa bolíviai ügyész.

Az ügyészt  aki az úgynevezett terrorista összeesküvési ügyben vezette a nyomozást  az ABI bolíviai hírügynökség idézte a Patria Nueva elnevezésű rádiónak adott interjúja alapján. Sosa szerint az ítélet másfél hónapos megszületéséhez is arra van szükség, hogy a tárgyalást megszakítás nélkül folytassák. A hét végén látott napvilágot a hír, amely szerint május 15-én ül össze a bolíviai bíróság az ügy érdemi szakaszának megtárgyalására, megkezdve a szóbeli meghallgatásokat.

Pontosan három évvel ezelőtt, 2009 április 16-án a bolíviai Santa Cruz város egyik szállodájában a rendőrség kommandósai egy rajtaütés során lelőtték a magyar-horvát-bolíviai állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A hatóságok szerint az úgynevezett terroristacsoport az elnök, Evo Morales ellen tervezett merényletet.  A rajtaütés két túlélője, a magyar Tóásó Előd és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadic azóta a La Paz-i San Pedro börtön rabja.

Marcelo Sosa az ABI szerint maga is elismerte, hogy a per egész folyamatának van határideje, azaz a büntető törvénykönyv kimondja: egy eljárás időtartama legfeljebb három év lehet, annak lejárta után az ügyet le kell zárni.

Tóásó a napokban Lukács Csaba újságírónak telefonon elmondta: a bolíviai hatóságok egy évvel a letartóztatása után hozták az új jogszabályt, amely meghosszabbítja az előzetes letartóztatás maximális idejét 18 hónapról 36 hónapra, de ez is lejár április 16-án.

"A 2010/007-es számú törvényt az én esetemben visszamenőlegesen alkalmazzák annak ellenére, hogy ezt tiltja minden nemzetközi egyezmény... Ez idáig nem kezdődött el a tárgyalás sem, nemhogy ítélet született volna az ügyemben. Hiába kértük az ügyvédemmel többször is a szabadlábra helyezésemet, folyamatosan halasztják a kérelmem megtárgyalását, más részről pedig újabb és újabb indokokat találnak ki a bent tartásom érdekében"  mondta Tóásó az újságírónak.

Rovatok