Index Vakbarát Hírportál

Kórházba került Günter Grass

2012. április 16., hétfő 20:47

Szívproblémákkal kórházba szállították Günter Grasst. Az irodalmi Nobel-díjas német írót  akit az utóbbi hetekben egy Izraelt bíráló verse miatt élesen támadtak – egy hamburgi klinikán kezelik a Bild című német lap internetes kiadásának hétfő esti beszámolója szerint.

A klinika szóvivője az újság szerint mindezt megerősítette, de részleteket nem közölt.

Az Amit el kell mondani című, április elején megjelent versben a 84 éves Grass az iráni konfliktus témáját dolgozta fel, és a világbéke veszélyeztetésével vádolta meg a zsidó államot. Kifejtette: Izrael nukleáris potenciálja egyre nagyobb, és  atomrobbanófejjel felszerelt rakétái Iránt fenyegetik, a perzsa államban viszont "egyetlen egy atombomba" létét sem sikerült bebizonyítani. 
A vers rendkívül heves reakciókat váltott ki, az írót többen antiszemitának bélyegezték meg, Izrael pedig nem kívánatos személynek nyilvánította Günter Grasst.

A bádogdob, a Ráklépésben, valamint több más világhírű regény szerzője elutasította az antiszemitizmus vádját, és a többi között azt hangoztatta, hogy a versben foglaltakkal nem Izraelt, hanem a Netanjahu-kormány politikáját akarta bírálni.

Rovatok