Index Vakbarát Hírportál

Showműsor lesz Breivik peréből?

2012. április 16., hétfő 06:21

Könnyen lehet, hogy a 77-szeres gyilkossággal vádolt Anders Behring Breivik nézeteit népszerűsítő showműsorrá változtatja az ellene szóló büntetőpert, amelynek tárgyalása hétfőn kezdődik Oslóban.

E magatartásával egyrészt feltéphet olyan sebeket a hagyományosan toleráns és nyugodt norvég társadalomban, amelyek esetleg már gyógyulásnak indultak a tavaly júliusi szörnyűség óta.

Valószínűleg már nem a tények lesznek fontosak a tárgyaláson: Breivik ugyanis büszkén bevallotta, hogy ő hajtotta végre az ámokfutást Oslo belvárosában, illetve Utoya szigetén. Minden jel szerint azonban tagadni fogja, hogy büntetőjogilag bűnös. A bíróságnak a tíz héten át tartó perben egyrészt el kell döntenie, hogy épelméjű-e a vádlott, és ítélkeznie kell bűnei fölött.

Az új pszichiáteri szakvélemény szerint beszámítható, és ezért büntetőjogilag felelősségre vonható. A korábbi szakvélemény még úgy szólt, hogy elmebeteg - paranoid skizofréniában szenved -, így nem vonható felelősségre.

"Nem csak azt akarja majd megmagyarázni, hogy tettei igazolhatók, de azt is el fogja mondani: sajnálja, hogy megakadályozták még több ember meggyilkolásában" - mondta Geir Lippestad, a vádlott védője. Lippestad azt tanácsolja az embereknek, akik figyelemmel kísérik majd az eljárást, hogy készüljenek fel egy lelkileg nagyon megterhelő vallomástételre. A védelem 29 tanú beidézésére kérte a bíróságot: mások mellett iszlamistákat, szélsőjobboldali bloggereket hívtak be, akik több oldalról megvilágítják majd Breivik világnézetét.

"(A törvényes igazságügyi eljárás) sajnálatos mellékterméke, hogy nyilvánosságot kap majd nézetei ismertetésére. Ez fel fogja kavarni az áldozatok érzelmeit, és ismét nagy fájdalmat fog okozni nekik" - mondta Atle Dyregrov, a norvég krízislélektani kutatóintézet igazgatója.

Breivik a tízhetes per elején körülbelül egy héten át fog vallomást tenni. Az NRK közszolgálati televízió engedélyt kapott arra, hogy közvetítse a per egyes részleteit, de nem a vádlott vallomását.

Rovatok