Index Vakbarát Hírportál

Ferraris fia is segíthette a kínai párttitkár bukását

2012. április 17., kedd 16:19

Po Hszi-lajnak, Csungking tartomány egykori párttitkárának leváltása kapcsán nemcsak a gyilkossággal gyanúsított feleségéről és a családi körülményeikről, de a házaspár külföldön tanuló, kicsapongásairól hírhedté vált fiáról is egyre több cikk jelenik meg a kínai médiában.

A 24 éves Po Kuakua a középiskolát az angliai Harrow Schoolban, Nagy-Britannia egyik leghíresebb és legdrágább magániskolájában végezte, ezután az Oxford Egyetemen, majd a Harvard Egyetemen tanult tovább. Mindezt különböző ösztöndíjakból finanszírozta a család – állította apja, Po Hszi-laj, az egészen márciusig a kínai csúcsvezetésbe esélyesnek tartott csungkingi párttitkár újságírók kérdésére válaszolva.

Mint az korábban a kínai közösségi oldalakon kiderült, a fiatalabb Po egészen mostanáig az aranyifjúk életét élte, ennek bizonyítékaként szolgálnak a kínai és külföldi hírportálok által az elmúlt hetekben közölt képek tucatjai is. A fotók egy részén félmeztelenül, máshol alkoholos befolyásoltság alatt álló hölgyekkel látható, gyakran sportautók mellett vagy előkelő éttermekben. Olyan képet is találni, amelyen a fiatal férfi társaival láthatóan az Oxford Egyetem kerítésének levizelésére készül. Po életéről kínai beszélgetős műsorokban is mesélt, a Facebookon saját rajongói klubja is van.

A fiatal férfire oxfordi egyetemi társai "nagylelkű playboyként" emlékeztek vissza, aki mindig meghívta a többieket egy italra, és aki elsősorban pezsgő- és vízipipapartijairól vált híressé. A sajtóértesülések szerint oxfordi évei alatt a nem túlzottan szorgalmas Po tanárait egy alkalommal a kínai nagykövetség munkatársai – feltételezhetően köztük magával a nagykövettel – keresték fel, hogy elmagyarázzák nekik, mivel Kínában nagyon nagy hangsúly esik az iskolai teljesítményre, Po jegyei igen kínosak családja számára. A tanárok nem engedve a nyomásnak annyit válaszoltak, hogy ebben az esetben jobban kellene ösztönözniük fiukat a tanulásra.

A fényképek elmúlt évekbeli nyilvánosságra kerülése után Po némiképp háttérbe vonult, a Harvard Egyetemen töltött évei a korábbinál jóval kisebb sajtóvisszhangban teltek. Legutóbb tavaly nyáron szerepelt a hírekben, mikor Peking belvárosában egy tűzpiros Ferrarit vezetni látták az emberek. Hogy Po Kuakua életmódja és az azt övező társadalmi felháborodás hozzájárult-e apja bukásához, és ha igen, milyen mértékben, azt nehéz megmondani. A hivalkodó jómód és a túlzott nyilvánosság ugyanakkor a párthoz kötődő elit és az egyszerű átlagemberek közti jövedelmi szakadékra irányította a figyelmet, amit a társadalmi különbségeket kezelni igyekvő legfelső vezetés egészen biztosan nem nézett jó szemmel.

Rovatok