Index Vakbarát Hírportál

Fucking nem lesz Fugging

2012. április 17., kedd 18:20

Bár egyre gyakrabban lopják el a helységnevet tartalmazó táblákat és gyakran fényképezkednek előttük turisták egyértelmű pózokban, a Fucking nevű felső-ausztriai település nem készül névváltoztatásra.

"Néhány éve már szó volt erről. Ha az emberek ezt akarják, megfontolja a község, de egyelőre nem akarok semmit tenni a lakosság akarata ellenére" – mondta el Franz Meindl, Tarsdorf polgármestere. Az angolul meglehetősen obszcén jelentéssel bíró Fucking is a község területének része.

Meindl az ügyben megkérdezte a település lakóit is, egyértelmű döntés azonban nem született. Azok, akik a helységnévtáblák közelében laknak, az írásmód megváltoztatása mellett szavaztak, a többiek szerint viszont nem éri meg az anyagi befektetés.

Nem csak Fucking van a világon

Hasonló helyzetben vannak más ausztriai falvak is: Wank am See, Vomitville és Petting lakosai is szavaztak már névváltoztatás ügyében. A témában a magyar olvasóknak érdekes lehet még a felső-ausztriai Wolfsegg és a bajorországi Halfing település is.

Az újonnan kirobbant vita a polgármester szerint onnan származik, hogy az egyik lakos önállóan cselekedett. Mivel a házszámát is tartalmazó tábláját rendszeresen ellopták, a nő Fugging névvel újat készíttetett.

2004-ben már írtunk arról, hogy szavazásra terjesztették a névváltoztatást a főként britek által elkövetett lopások miatt, a szavazáson azonban alulmaradtak a névújítók, így Fucking megőrizhette ősi nevét.

Rovatok