Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették Mali volt kormányfőjét

2012. április 17., kedd 17:16

Cheick Modibo Diarra 60 éves asztrofizikus személyében új kormányfőt neveztek ki a megalakítandó mali átmeneti kormány élére – jelentette kedden a bamakói állami televízió.

Mali katonák közben keddre virradóra őrizetbe vették a március 22-i puccsal megbuktatott Amadou Toumani Touré elnök magas rangú szövetségeseit, közöttük a volt kormányfőt. Az éjszakai razzia várhatóan megnehezíti a kizárólagos polgári kormányzásra való visszatérést. Az államcsíny vezetői ugyan hivatalosan átadták a hatalmat az ideiglenes államfőnek, de ellenőrzésük alatt tartják a fővárost, Bamakót, miközben nyugat-afrikai államot a választásokig irányító kormány megalakításáról folynak a tárgyalások. Egyelőre nem tudni, milyen szerepük lesz a puccsistáknak az új átmeneti kormányban.

Dioncounda Traoré ideiglenes elnök Cheik Modibo Diarrát nevezi ki miniszterelnöknek – áll a televízióban kedden felolvasott rendeletben. A televízió előzőleg ismertette azt a rendeletet, amely megszünteti a 2011. áprilisában kinevezett Cissé Mariam Kaddama Sidibé miniszterelnöki megbízatását.

Az ideiglenes miniszterelnök fő feladata a párbeszéd lesz a tuareg lázadókkal és fegyveres iszlamistákkal, akik több mint két hete elfoglalták és ellenőrzik az ország északi részét.

Az új miniszterelnök

Cheick Modibo Diarra 1952-ben született a Bamakótól északkeletre fekvő Ségou tartományban. Részt vett az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA egyik programjában. 2011 márciusában kezdett politizálni, megalapította a Tömörülés Mali Fejlődéséért nevű pártot. A Microsoft afrikai leányvállalatának elnökeként a kenyai székhelyű Afrikai Virtuális Egyetem első elnöke volt. A független Mali második elnökének, az 1991-ben 23 évi kormányzás után puccsal megdöntött Moussa Traorénak a veje.

A fegyveresek által keddre virradó éjjel őrizetbe vett több magas rangú katonai és civil vezető között volt Modibo Sidibé volt miniszterelnök, aki Cissé Mariam Kaddama Sidibé előtt, 2007-től 2011-ig állt a kormány élén. A foglyokat a Bamakótól 15 kilométerre lévő Kati katonai táborába vitték  tudta meg az AFP hírügynökség egybehangzó forrásokból.

"Sidibét az otthonában vette őrizetbe több fegyveres férfi, közülük ketten-hárman álarcot viseltek" – mondta a család egyik tagja. Nem sokkal a volt kormányfő után elvitték Mahamadou Diagouraga tábornokot, a rendőrség főigazgatóját, Sadio Gassama tábornokot, volt védelmi minisztert és Hamidou Sissoko tábornokot, a puccsal megbuktatott államfő vezérkari főnökét is – közölték hozzátartozók.

Ugyancsak a kati táborba vitték Bani Kanté volt elnöki tanácsadót, aki Líbia érdekeit is képviselte Maliban, valamint egy csendőr tábornokot. Egy mali belbiztonsági illetékes megerősítette az őrizetbe vételeket. Egy hivatalos személy, aki közel állt a hatalmat március 22-én megragadó, majd azt három hét múltán átadó juntához, újságírói kérdésre azt mondta, hogy "adott időben kiderül, mit rónak fel nekik".

Más keresett személyiségek nem tartózkodtak otthon, amikor a biztonsági erők értük mentek. A korábban több tárca élén is álló Soumaila Cissé minisztert például nem találták otthonában, ezért házát részben feldúlták a fegyveresek.

Maga Amadou Toumani Touré ismeretlen helyen tartózkodik Maliban.

Rovatok