Index Vakbarát Hírportál

Breivik lefejezte volna az exminiszterelnököt

2012. április 19., csütörtök 23:36 | aznap frissítve

Anders Breivik, az Utøya-szigeti mészáros azt állította a bíróságon, hogy feltett szándéka volt Gro Harlem Brundtland egykori norvég miniszterelnök foglyul ejtése és lefejezése is. A gyilkosságot felvette volna és megosztotta volna az interneten, tette hozzá. Brundtland még Breivik érkezése előtt elhagyta azt az ifjúsági tábort, ahol a tömeggyilkos később 69 embert ölt meg. A bíróság előtt tett vallomásában a férfi azt is elmondta, hogy sokkal több embert akart megölni, hiszen a szigeten 600-an tartózkodtak. „Mindenkit meg akartam ölni” – mondta.

Breivik tavaly július 22-én előbb az oslói kormánynegyedben követett el merényletet autóba rejtett pokolgéppel, amely nyolc ember halálát okozta. Ezt követően a hatalmon lévő Munkáspárt nyári táborában Utoya szigetén hatvankilenc embert, főleg tizenéveseket gyilkolt meg. A két támadásnak összesen 151 sérültje is volt.

A vád szerint előre megfontolt szándékkal hajtotta végre a gyilkosságokat, azaz terrorcselekményt követett el, amiért a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetéssel, huszonegy év börtönnel sújthatják, ha a kirendelt szakértő beszámíthatónak tartja. Ellenkező esetben addig tartják majd elmegyógyintézetben, amíg gyógyultnak nem nyilvánítják.

Rovatok