Index Vakbarát Hírportál

Sikeres rakétakísérletet hajtott végre India

2012. április 19., csütörtök 08:26

India első ízben hajtott végre csütörtökön sikeres kísérletet nagy hatótávolságú rakétával, amely képes behatolni Kína területére, elérni Pekinget és Sanghajt vagy akár európai városokat is - jelentették be Újdelhiben.

India ezzel azon országok közé sorolja magát, amelyek atomtöltet hordozására alkalmas interkontinentális ballisztikus rakétával rendelkeznek. Ilyen rakétája eddig csak az Egyesült Államoknak, Kínának, Oroszországnak, Franciaországnak és Nagy-Britanniának volt.

Az Agni-V típusú rakétával végrehajtott kísérletről élő adásban számoltak be a helyi tévécsatornák. A rakétát a kelet-indiai Orissza állam partjainál található tengeri támaszpontról, lőtték fel. Az ötven tonnás, 17,5 méter hosszú és két méter átmérőjű Agni (Tűzisten)-V típusú rakéta hatótávolsága ötezer kilométer.

Az indiai kormány szerdán arról beszélt, hogy a rakéta elkészültével jelentős lendületet adtak azoknak a törekvéseknek, amelyek célja, hogy korlátozzák Kína regionális fölényét, és elérjék, hogy India saját jogán legyen ázsiai hatalom.

Rovatok