Index Vakbarát Hírportál

Dél-Szudán kivonult az elfoglalt olajmezőkről

2012. április 20., péntek 16:04

Salva Kiir dél-szudáni elnök pénteken bejelentette, hogy elrendelte a hadsereg kivonulását az április 10-én Szudántól elfoglalt Heglig körzetéből.

"A Dél-szudáni Köztársaság bejelenti, hogy a Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg (SPLA) katonái megkapták a kivonulási parancsot" Hegligből – közölte egy sajtótájékoztatón a jubai kormány szóvivője. Barnaba Marial Benjamin, aki az elnöki közleményt felolvasva tájékoztatta a fejleményről az újságírókat, azt is elmondta, hogy a katonák kivonulása azonnal megkezdődik, és három nap múlva befejeződik.

A szóvivő ugyanakkor hozzátette: az intézkedés "nem változtat azon az álláspontunkon, hogy Panthou (Heglig dél-szudáni neve) Dél-Szudán szerves részét képezi". Az elnöki közleményből az is kiderült, hogy a döntést az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) és a nemzetközi közösség több vezetőjének felszólítására hozták meg azért, hogy "kedvező környezetet teremtsenek" a Szudánnal való párbeszéd újrakezdéséhez.

Kartúm a hegligi olajmező elfoglalását követően figyelmeztette déli szomszédját: "minden lehetséges eszközt" megragad annak érdekében, hogy visszaszerezze ezt a stratégiai fontosságú területet. Több forrás szerint pénteken is folytatódtak az összecsapások a vitatott hovatartozású határvidéken.

Röviddel a jubai bejelentés után Abder-Rahím Mohamed Huszein szudáni védelmi miniszter a kartúmi tv-ben azt közölte, hogy a szudáni hadsereg "csapatai erővel felszabadították Heglig városát", és hogy "az ellenség súlyos emberi és anyagi veszteségeket szenvedett".

Rovatok