Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant egy utasszállító Pakisztánban

2012. április 20., péntek 16:41

Száztizennyolc utassal és kilenc főnyi személyzettel a fedélzetén lezuhant egy Boeing-737-es utasszállító gép a pakisztáni Iszlámábád mellett, mindössze 10 kilométerre a Benazír Bhutto reptértől, jelentette a brit Daily Telegraph. Ez minden idők harmadik legnagyobb pakisztáni légiszerencsétlensége.

A térségben viharos időjárás uralkodik, nem zárható ki, hogy a gépet villámcsapás érte.

A gép Karacsiból tartott Iszlámábádba. A szerencsétlenség az Iszlámábád melletti Ravalpindiben történt helyi idő szerint este 7 előtt 10 perccel. A gép az irányítótoronnyal már 10 perccel korábban elvesztette az összeköttetést, írja a pakisztáni geo.tv honlapja. A Daily Telegraph úgy tudja, hogy a pilóta háromnegyed 7-kor azt jelentette, hogy a szél erős, és az esőfüggönytől alig lát valamit.

A gép egy Bahria Town nevű lakópark mellett, mindössze három kilométerre egy iszlámábádi főúttól zuhant le.

Szántó Attila, az iszlámábádi magyar nagykövetség másodtitkára az MTI-nek elmondta, hogy az utasok között nem volt magyar állampolgár, s egyelőre úgy tűnik, hogy más külföldi sem.

A pakisztáni védelmi miniszter szerint a gép már lángolt, amikor lezuhant, helyiek a jelenséget egy tűzgömbhöz hasonlították. A roncsok a mentőcsapatok megérkezésekor is lángokban álltak, esetleges túlélőkről nincs hír. Mivel a gép lakott területen zuhant le, így elképzelhető, hogy a helyiek között is vannak áldozatok. A környékbeli kórházakban elrendelték a riadókészültséget. A mentőcsapatok tagjai arról számoltak be, hogy a roncs körül holttesteket és testrészeket láttak mindenfelé.

A gép egy pakisztáni magánlégitársaságé, a Bhoja Airé volt, akik egyelőre nem kommentálták a szerencsétlenséget. A társaság rossz hírű és megbízhatatlan volt. 1993-ban alakult, 2001-ben pénzügyi nehézségek miatt felfüggesztette tevékenységét, tavaly pedig újraindult. Flottájában négy Boeing 737-200-as és egy Boeing 737-400-as volt. A Karacsi és Iszlámábád közötti belföldi járat mellett Karacsiból Dubaiba repülnek.

Pakisztánban az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt a belföldi légijáratok száma, a biztonsági előírások viszont kívánni valót hagynak maguk után.

2010 nyarán ugyancsak leszállás előtt ütközött hegyoldalnak egy ugyanezen a vonalon közlekedő gép. Abban a balesetben 152 ember vesztette életét, ez volt minden idők második legnagyobb pakisztáni légiszerencsétlensége. Az akkori baleset okairól részletes beszámoló az iho.hu-n>>>

1992-ben 167 ember vesztette életét a máig legnagyobb pakisztáni repülőbalesetben. Az Airbus A300-as egy felhő borította domboldalnak ütközött a napáli Katmanduba tartva.


Nagyobb térképre váltás

Rovatok