Index Vakbarát Hírportál

Spanyolország újra ellenőrzi határát

2012. április 20., péntek 20:08

Spanyolország időlegesen visszaállítja a határellenőrzéseket az Európai Központi Bank május 3-i barcelonai találkozójának idejére.

A madridi belügyminisztérium azzal indokolta a kizárólag a spanyol-francia határszakaszra vonatkozó lépést, hogy a találkozót a megszorító intézkedések ellen tüntetők zavarhatják meg, írta pénteken internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium..

A schengeni szerződés szerint a határellenőrzést csak a közrendre leselkedő veszély miatt állíthatják vissza a zóna országai. Barcelonában március 29-én összecsapások alakultak ki a rendőrség és tüntetők között az aznapi spanyolországi általános sztrájk alatt.

Az intézkedés várhatóan egy hétig lesz érvényben, de annak pontos időkeretét még nem ismertette a spanyol kormány.

A lépésre azután került sor, hogy csütörtökön Franciaország és Németország hivatalos levélben javasolta, hogy az Európai Unió hozzon döntést a schengeni övezeten belüli határok ideiglenes, egy hónapos visszaállításának lehetőségéről olyan esetekre, amikor a zóna egyik külső határrészén nem megfelelő az ellenőrzés.

A jelenleg 23 EU-tagországot, valamint Svájcot és Liechtensteint magában foglaló schengeni övezet működtetése az uniós lakosság szabad mozgását hivatott biztosítani oly módon, hogy ezen tagállamok között semmilyen határellenőrzés nincs, a külső határok felügyelete viszont fokozott.

Rovatok