Index Vakbarát Hírportál

Exit poll: Sarkozy csak második az elnökválasztáson

2012. április 22., vasárnap 18:32

Francois Hollande 27-28 százalékkal vezetett Nicolas Sarkozy jelenlegi konzervatív államfő előtt, akire a választók 25-26 százaléka szavazott. A harmadik helyen Marine Len Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltje végezhet, megelőzve a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchont. Az ötödik helyre a centrista Francois Bayrou-t várják. Az exit poll adatokat a belga sajtó közölte, az este 8 előtt szivárogtató francia médiát ugyanis pénzbírsággal sújthatják.

Franciaország tengerentúli területein már szombaton megtartották az első fordulót, az eredményt csak az anyaországi szavazás lezárása után hozzák nyilvánosságra. Az RTBF belga közszolgálati tévé azonban már ennek egy részét is közölte honlapján. A Saint-Pierre és Miquelon szigetcsoporton Hollande győzött 33,75 százalékkal a 18,75 százalékot szerző Sarkozy előtt. Guadeloupe-on szintén az ellenzéki jelölt áll az élen az első forduló után 57 százalékkal, a jelenlegi államfőre a választók 23,40 százaléka szavazott.

Az első hivatalos eredmények csak a voksolás este nyolc órai befejezése után várhatók. A közvélemény-kutató cégek viszont folyamatos készítik a választási helyiségekből kilépők megkérdezése alapján a viszonylag pontos becsléseiket, ezt küldik tovább a médiának. Franciaországban eddig azonban egyetlen csatorna és hírportál sem közölte a Belgiumban kiszivárgott adatokat, a francia választási szabályok értelmében ugyanis szavazás napján este nyolc előtt tilos nyilvánosságra hozni az exit poll eredményeket. Ez a gyakorlat már a hetvenes évek óta így működik, és a francia média általában betartotta a 20 óráig érvényes tilalmat. Az internet elterjedése, valamint a Facebook, a Twitter és a többi közösségi oldal azonban változtatott a képen, különösen amiatt, hogy a külföldi médiát a francia törvények nem befolyásolják, így a svájci és a belga tévéadók és hírportálok már előbb közölhetik az eredményeket, mint a francia sajtó.

A párizsi hatóságok megpróbálják betartatni a tilalmat: már előre közölték, hogy figyelni fogják az internetet, illetve a francia média híradásait. A törvények értelmében az, aki ezt megszegi, akár 75 ezer eurós büntetésre is számíthat. Erre egész nap figyelmeztettek a francia tv- és rádiócsatornák, amelyek közölték, hogy ők a szavazás végéig titokban tartják a nekik elküldött, illetve a külföldön közzétett adatokat.

A választásra jogosultak 70,59 százaléka adta le vasárnap délután 5 óráig szavazatát a francia elnökválasztás első fordulójában - közölte a francia belügyminisztérium. Az arány elég magasnak számít Franciaországban (1981 óta a második legmagasabb), de nem éri el az öt évvel ezelőtti rekordot. Akkor 5 óráig a jogosultak 73,87 százaléka járult az urnákhoz, a részvételi arány a szavazás végén 83,77 százalékos volt. Az Ifop közvélemény-kutató intézet becslése szerint most vasárnap 80 százalékos lehet a részvételi arány.

Valamivel több mint 44,5 millió választópolgár választja ki vasárnap a tíz jelölt közül azt a kettőt, akik május 6-án megmérkőzhetnek az államfői posztért. Továbbjutásra csak a Sarkozy-Hollande duónak van esélye, de a többi jelölt eredménye jelzésértékű lehet a második forduló előtt a bal- illetve jobboldali tábor tartalékait illetően.

Rovatok