Index Vakbarát Hírportál

A hírszerzők vetélkedése ölhette meg a brit kémet

2012. április 23., hétfő 19:01

A brit kormány hírszerző ügynökségei közötti rivalizálás vezethetett egy titkos ügynök halálához – közölte hétfőn a hozzátartozóinak gyanúja szerint meggyilkolt ügynök családja.

Az eddig ismertté vált részletek szerint Gareth Williams meztelen, már oszlásnak indult holttestét 2010-ben találták meg londoni lakásának fürdőkádjában, egy lakattal lezárt sporttáskában. Williams a kormány lehallgatással foglalkozó, úgynevezett kommunikációs ügynökségének, a GCHQ-nak az alkalmazottja volt, de egy idő után áthelyezték az MI6 külföldi hírszerző ügynökséghez.

A korábbi rendőri vizsgálat azt állította, hogy a 31 éves ügynök egyfajta "félresikerült szexjáték" áldozatává vált, családja azonban azt állítja, hogy a hírszerző ügynökségek érintettek Williams halálában.

A hatóságok most újabb vizsgálatot rendeltek el. Williams nővére hétfőn arról számolt be, hogy testvére panaszkodott az ügynökségek közötti rivalizálás miatt, és kérte, hogy a külföldi hírszerző ügynökségtől helyezzék vissza korábbi munkahelyére, a GCHQ-hoz.

A szakértők az újabb vizsgálat során azt igyekeznek kideríteni, hogy az ügynök milyen körülmények között vesztette el az életét, illetve hogyan került a táskába. Értesülések szerint nem találtak erőszakra utaló nyomot, mint ahogy az esetleges kábítószerhatást, illetve mérgezést is elvetették. (Kérdés tehát, hogy akkor mégis hogy tudták arra kényszeríteni, hogy a táskába bújjon.) Az ügy hatalmas botrányt kavart a brit médiában, és különböző összeesküvési elméletek láttak napvilágot.

Az ügyben egyelőre nem történt letartóztatás, a Scotland Yard azonban nem zárta ki, hogy bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt a későbbiekben ismeretlen személy – vagy személyek – ellen vádat emelhetnek. A rendőrség azt sem tartja kizártnak, hogy Williams cselszövés áldozata lett, és az elkövetők a nyomozók félrevezetésének szándékával rendezték meg a fürdőszobai bizarr jelenetet.

A hatóságok szerint súlyosan árthat a brit nemzetbiztonság, illetve a különböző ügynökségek tekintélyének, ha a különböző, a szolgálatok szerepét érintő feltételezések beigazolódnak.

Rovatok