Index Vakbarát Hírportál

Medvegyev aktivistának adott kegyelmet

2012. április 23., hétfő 15:00

Az orosz államfő hétfőn aláírta egy 2010 óta börtönben lévő, politikai fogolynak tekintett férfi kegyelmi kérvényét. Szergej Mohnatkin az első, aki az úgynevezett Bolotnaja listán szereplő személyek közül kegyelmet kapott. A Bolotnaja Moszkva egyik tere, ahol a közelmúltban tiltakozó megmozdulások voltak.

Mohnatkin februárban, azt követően nyújtotta be kegyelmi kérvényét, hogy az államfő a parlamenten kívüli, nem regisztrált ellenzéki pártok képviselőivel tárgyalt. Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettes, a Népszabadság Pártja (PARNASZ) társelnöke és Szergej Udalcov, a Baloldali Front elnöke egyebek között politikai foglyok szabadon bocsátását kérte az elnöktől. Az átadott listán Mihail Hodorkovszkij, az egykori Jukosz olajtársaság volt elnöke és mások mellett szerepelt Mohnatkin is.

A vád szerint a férfi 2009-ben a moszkvai Triumfalnaja téren – a volt Majakovszkij téren – engedély nélkül tartott ellenzéki tiltakozó akció során rátámadt egy rendőrre, ezért ítélték el két és fél évi börtönre 2010 júniusában. Mohnatkin azt állítja, hogy véletlenül keveredett a térre, ahol éppen tüntetés zajlott a hatalom ellen. Akkor tartóztatták le, amikor rászólt a rendőrökre, akik egy nőt bántalmaztak.

Dmitrij Medvegyev emberiességi okokból adott kegyelmet az 1954-ben született férfinak, aki kérvényében sem ismerte el bűnösségét, és továbbra is azért fog küzdeni, hogy a vádat semmisnek nyilvánítsák – mondta Valerij Suhardin, a politikai aktivista ügyvédje.

A moszkvai Helsinki csoport, a vezető orosz jogvédő szervezet elnöke üdvözölte Medvegyev döntését. Ljudmila Alekszejeva azt reméli, hogy további, politikai foglyoknak tekintett személyeket bocsátanák szabadon.

Az orosz államfő mellett működő emberjogi tanács Valentyin Danyilov fizikust és Igor Resetyint, egy űrkutatási eszközöket forgalmazó cég volt vezérigazgatóját is a politikai foglyok közé sorolja. Ők április 16-án szintén kegyelmi kérvényt nyújtottak be a távozó orosz államfőnek. A vád szerint Kínának szolgáltattak ki államtitkokat.

Vlagyimir Putyin megválasztott államfő szerint nincsenek politikai foglyok Oroszországban. Putyint május 7-én iktatják be államfői hivatalába, immár harmadszor. Megbízatása ezúttal hat évre szól.

Rovatok