Index Vakbarát Hírportál

Ugandai nők melltartóra vetkőztek

2012. április 23., hétfő 19:26

Hétfőn egy demonstráción melltartóra vetkőzve tüntetett ugandai nők egy csoportja. Az eset előzménye, hogy a felvételek szerint múlt héten egy gyűlés során előállították Ingrid Turinawet, az ellenzéki Demokratikus Változás Fórumának egyik képviselőjét, akinek ekkor egy rendőr fogdosni kezdte a mellét – írta meg a BBC.

Andrew Kaweesa rendőrfőnök az esetért elnézést kért, és megígérte, hogy mihamarabb nyomozást indít az ügyben.

Yoweri Museveni elnök 2011-es vitatott újraválasztása óta egyre gyakoribbak a tüntetések, amelyek közül több is erőszakba torkollott.

Az ugandai ellenzék szerint rendszeresen fordul elő, hogy a rendőrség szexuálisan zaklatja az ellenzéki képviselőnőket a tüntetéseken. Tudósítók szerint Turinawe, a Demokratikus Változás Fórumának női ligájának vezetőjének előállításán felháborodott a közvélemény. Az ugandai televízió felvételein tisztán látszik, hogy miközben a nőt előállítása során több rendőr megpróbálja kirángatni a kocsijából, az egyikük rámarkol a mellére, ő pedig felordít fájdalmában.

A BBC tudósítói szerint kb. tizenöt nő transzparensekkel a rendőrkapitányság elé vonult. Az egyik táblán például az állt, hogy "Hogy éreznétek magatokat, ha megszorongatnák a heréteket?". Hat tüntetőt előállítottak, akik nem voltak hajlandóak visszavenni a felsőjüket, de őket két órával később vádemelés nélkül szabadon engedték. A szervező, Barbare Allimadi az AFP hírügynökségnek elmondta: "Meg akartuk kérdezni a rendőröktől, hogy azért vannak-e ott, hogy a munkájukat végezzék, vagy hogy női melleket csipkedjenek".

Rovatok