Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a holland kormány

2012. április 23., hétfő 14:00 | aznap frissítve

Lemondásáról döntött a holland kormány hétfői válságtanácskozásán, amelyet azt követően hívtak össze, hogy a múlt hét végén eredménytelenül fejeződtek be a tárgyalások a kisebbségben lévő kormánypártok és eddigi külső támogatójuk, a szélsőjobboldali Szabadságpárt között a szükséges további költségvetési megtakarításokról.

A lemondásról szóló sajtóértesüléseket a kormányszóvivő hivatala megerősítette, miután Mark Rutte miniszterelnök délután kettőkor találkozott Beatrix királynővel. Minden bizonnyal előre hozott választások következnek.

Az idén és jövőre összesen 16 milliárd eurós megtakarításról folytatott megbeszélések több hetes tárgyalást követően omlottak össze a kormányt alkotó liberális VVD és kereszténydemokrata CDA pártok, valamint a PVV között, mert az utóbbi populista, euroszkeptikus vezetője, Geert Wilders elutasította a szerinte Brüsszel nyomására születendő intézkedések utolsó tervezetét.

Wilders – akinek pártja sokak számára meglepően jól szerepelt a legutóbbi választásokon – már korábban úgy nyilatkozott, hogy most új választások kiírása lenne a megfelelő megoldás és az előre hozott választások kiírását sürgette szombaton több ellenzéki párt is, köztük a PvdA, a zöldek és a szintén erős Szocialista Párt.

Hollandia az euróövezetben az egyik leghangosabb szószólója a gazdasági szigornak. A pótlólagos megtakarításokra ugyanakkor szükség van ahhoz, hogy államháztartási hiány az előírt európai uniós küszöb, 3 százalék alatt maradjon, mivel mostani trendek alapján 4,7 százalékos hiány is elképzelhető 2013-ra. Amennyiben a kiigazítás elmarad, veszélybe kerülhet a jelenleg legmagasabb szintű nemzetközi hitelminősítői besorolása is.

Mark Rutte a hét végén egyértelműen jelezte, hogy mielőtt a kormány távozik, mindenképpen szeretné elfogadtatni a parlamenttel a takarékossági intézkedéseket. Ehhez várhatóan elsősorban az ellenzék vezető ereje, a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) támogatását kellene megnyernie. Utóbbi korábban már átsegítette nehéz helyzeteken uniós ügyekben, és értésre adta, hogy hajlik a szigor támogatására.

Az új választások legnagyobb veszélye, hogy hosszú ideig tartó belpolitikai bizonytalanság veheti kezdetét ami alatt nehezen lehet majd egyensúlyban tartani a pénzügyeket. Hollandiában egyébként az elmúlt tíz évben négyszer tartottak általános választásokat, de egyetlen kormány sem tudott négy évig megmaradni.

Rovatok