Index Vakbarát Hírportál

Hetvenezer líbiai lázadó jutott munkához

2012. április 24., kedd 18:32

A Moammer Kadhafi volt líbiai vezető rendszere ellen harcoló 70 ezer egykori lázadót vett fel a belügyminisztérium – jelentette be kedden az illetékes miniszterhelyettes.

„Hetvenezer volt lázadó lépett be a belügyminisztérium kötelékébe. Fizetést kapnak és a tárca tisztjei parancsainak engedelmeskednek" – mondta Omar al-Hadrávi. Hozzátette: a volt lázadók a minisztérium bűnözés elleni harcát segítik, védik a stratégiai fontosságú létesítményeket és a diplomáciai képviseleteket. A miniszterhelyettes elmondta: rövidesen kiválasztják azokat, akik megfelelnek a feltételeknek és kiképzésre küldhetők.

Kedden az első 160 leendő rendőr elutazott Ammánba, ahol három hónapos kiképzésen vesznek részt. A minisztérium szóvivője szerint összesen 2216 egykor lázadó utazik a héten Jordániába. Januárban Tripoli és Ammán tízezer volt lázadó kiképzésében állapodott meg.

Líbiaiak ezrei hagyták ott tavaly munkájukat és tanulmányaikat, hogy fegyvert fogjanak és Kadhafi erői ellen harcoljanak. A rendszer augusztusi bukása és Kadhafi október 20-i halála után többségük továbbra is fegyveres hadosztályokba szerveződve tevékenykedett, a Kadhafi-hadsereg elhagyott arzenáljából felfegyverkezve.

A líbiai hadsereg és rendőrség még nem teljesen működőképes, a törvény védelmét többnyire a milíciák biztosítják. A fegyverek elterjedése és a fegyveres csoportok között incidensek miatt aggódó új vezetés programot indított a közel 200 ezer fegyveresnek a társadalomba történő visszavezetése érdekében. Több tízezret közülük a védelmi és a belügyi tárca foglalkoztat.
Hadrávi elmondta, hogy rövidesen „stratégiai tanulmány" készül a lakosság és a volt lázadók lefegyverzéséről. A miniszterhelyettes szerint 250 ezer fegyver van a lakosság birtokában.

Rovatok