Index Vakbarát Hírportál

Embercsempészetért elítéltek egy magyart Észak-Írországban

2012. április 24., kedd 11:18

Embercsempészet és üzletszerű kéjelgés elősegítése miatt ítéltek börtönre Észak-Írországban egy magyar férfit – közölte az UTV északír tévétársaság, amely szerint ő az első személy, akit embercsempészet vádjával ítéltek el a brit tartományban.

A 38 éves férfi 18 hónapos börtönbüntetést kapott, amelyből öt hónapot kell letöltenie, mivel korábban több mint egy évig volt őrizetben.

A vád szerint a férfi Belfastba utaztatott két nőt, hogy ott prostituáltként dolgozzanak. A nők elmondása szerint maguk kérték a férfit repülőjegyeik megvételére, aki szállást is adott nekik. Ezután a nőket utazási költségeik és a lakbér fedezésére prostituáltként hirdették az interneten.

Az elítélt – aki egy helyi étterem tulajdonosa – beismerte, hogy bordélyházat üzemeltetett egy belfasti lakásban. Börtönbüntetése leteltével további 18 hónapra feltételesen helyezik majd szabadlábra, és felügyelet alatt marad.

Az ügyben eljáró bíró elmondta, hogy a nőket nem tartották fogva akaratuk ellenére, ugyanakkor kiemelte, hogy "az embercsempészet globális probléma", és nem hunyhat szemet afelett, hogy "nőket, férfiakat és gyerekeket gyakran akaratuk ellenére hoznak az országba gazdasági és szexuális kizsákmányolásuk céljából".

A nőket tavaly március 21-én szabadították ki a belfasti lakásból, a magyar hatóságok által átadott információknak köszönhetően.

Rovatok