Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a volt amerikai elnökjelölt pere

2012. április 24., kedd 00:50

John Edwards volt demokratapárti elnökjelölt a 2008-as kampány idején viszonyt folytatott stábja videósával, akitől gyermeke is született. A vád szerint kampánypénzeket fordított viszonya eltusolására.

Az 59 éves politikus ellen tavaly júniusban emeltek vádat, miután nem akart vádalkut kötni, holott akkor mindössze néhány hónapot kellett volna börtönben töltenie. Amennyiben Edwardsot - akinek pere hétfőn kezdődött és várhatóan hat hétig tart - bűnösnek találják akár 30 évi börtönbüntetésre is ítélhetik és másfél millió dolláros büntetést is kaphat.

A volt demokrata párti szenátor 2004-ben John Kerry oldalán volt a demokraták alelnökjelöltje, majd 2008-ban maga próbálkozott a Fehér Ház meghódításával, de a pártján belüli előválasztások során alulmaradt Barack Obamával szemben.

Edwardsot hat pontban vádolták meg, egyebek között összeesküvéssel, törvénytelen kampány-hozzájárulások elfogadásával és hamis nyilatkozattétellel. A sajtót annak idején azért foglalkoztatta az ügy, mivel a viszony idején Edwards házas ember volt, felesége és három gyerekének anyja, Elisabeth Edwards pedig rákbeteg volt (2010-ben meghalt). Az elnökjelölt sokáig tagadta, hogy viszonya volt az általa 2006-ban megismert Rielle Hunterrel, mi több, felkérte az egyik kampányasszisztensét, Andrew Youngot, hogy a románcból született kislány apaságát színleg vállalja magára. Young az ügyről később egy könyvben tálalt ki, The Politician (A politikus) címmel.

A bíróság elé azonban azért került az ügy, mert John Edwards több mint egymillió dollárt kapott ajándékba két gazdag támogatójától, Rachel Mellontól és Fred Barontól. A gyanú szerint az összeget azonban arra fordította, hogy eltusolja a viszonyt.

A védelem szerint ez személyes és nem kampánytámogatás volt, amelyet az azt nyújtó személyek arra adták, hogy Edwards a családját támogassa és a felesége gyógykezelését fizesse belőle. (A pénz jó része egyébként Hunter orvosi számláira és megélhetésére, valamint a politikus másfél millió dolláros fenntartására ment el.)

A vád ezzel szemben azt állítja, hogy illegális kampánytámogatás történt, mert megszegték az 1971-es választási törvényt. Ennek értelmében senki sem befolyásolhatja egyoldalúan az előválasztási folyamat kimenetelét, ezért mindenki legfeljebb 2300 dollárral járulhat hozzá egy politikus korteshadjáratához.

A perben hozandó ítélet mérföldkő jelentőségű lehet annak értelmezésében, hogy hogyan és mire szabad elkölteni a kampánytámogatásokat. A kampányfinanszírozás kérdése különösen fontos ma Amerikában, amikor az úgynevezett super PAC-ek (politikai szuper-akcióbizottságok) milliókat - nem ritkán névtelen donoroktól érkezett pénzeket - költenek az egyes jelöltek ügyének támogatására. Igaz, a super PAC-ek, legalábbis hivatalosan, nem állnak kapcsolatban a politikusok kampánystábjaival, azokat anyagilag nem támogathatják és az őket közvetlenül támogató reklámokat nem tehetnek közzé. Az ellenfeleket lejárató hirdetéseket azonban igen.

Rovatok