Index Vakbarát Hírportál

Nem csitul a titkosszolgálati prostituáltbotrány

2012. április 25., szerda 09:12

Hivatalos források szerint felmondott a kolumbiai prostituáltbotrányban érintett két újabb amerikai titkosszolgálati ügynök, egy társuk ellen pedig megindult az elbocsátási eljárás. Két másik alkalmazottat felmentettek minden súlyos vétség vádja alól, de adminisztratív intézkedésekre számíthatnak. Nem sokkal korábban egy ügynököt már tisztáztak, egynek pedig megvonták a jogosultságait.

Eddig a Secret Service kilenc ügynöke veszítette el állását a különleges rendőri alakulatnál vagy mondott fel a történtek után. Az amerikai hadsereg 11 és az elnök biztonságáért felelős Secret Service 12 tagja ellen folyik vizsgálat, mert kiderült, hogy az amerikai államok cartagenai csúcstalálkozóját megelőzően, április 12-én, miközben Barack Obama látogatásának biztosítását készítették elő, felvittek 21 prostituáltat a szállodai szobájukba.

Paul Morrissey, a Secret Service helyettes főnöke hangsúlyozta, hogy a Secret Service „nem habozik meghozni a megfelelő intézkedéseket, ha bármelyik alkalmazottjáról újabb információk merülnek fel”.

Obama kedden „kreténeknek” nevezte a prostituáltakkal kapcsolatot létesítő Secret Service-ügynököket, viszont dicsérte az elitalakulat szaktudását. „Ezek a srácok a Secret Service-nél valóban hihetetlenül jó munkát végeznek. Óvnak engem és a lányainkat” – jelentette ki az elnök egy televíziós adás felvételekor az észak-karolinai Chapel Hillben, ahol diákok előtt mondott beszédet.

Rovatok