Index Vakbarát Hírportál

A kínai elnök telefonját is lehallgathatta

2012. április 26., csütörtök 16:06

Amikor Hu Csin-tao tavaly augusztusban felemelte a telefont, hogy egy Csungkingba látogató magas rangú korrupcióellenes tisztviselővel beszéljen, különleges eszközökkel érzékelték, hogy lehallgatták az elnököt, ráadásul a város helyi vezetői, írja a New York Times. A lap szerint ez és más lehallgatási ügyek is hozzájárulhattak ahhoz, hogy végül elmozdították Po Hszi-laj helyi párttitkárt.

A lap szerint eddig úgy tűnt, hogy a karizmatikus vezetőnek tartott Po néhány pekingi pártvezér szemében túlságosan agresszíven képviselte saját érdekeit, majd pedig azok miatt a vádak miatt kellett lemondania, hogy a feleségének szerepe volt Neil Heywood brit üzletember meggyilkolásában egy üzleti vita után. A New York Times szerint ugyanakkor közel tíz befolyásos pártkapcsolatokkal rendelkező személy erősítette meg nekik a lehallgatásokat.

A titkos lehallgatások is meghatározóak lehettek abban, hogy a pártvezetők Po ellen fordultak, a kínai elnök lehallgatása pedig egyben rámutatott a bizalmatlanság mértékére is a vezetők között. A társadalom feletti ellenőrzés céljából a pártvezetők fejlett megfigyelési rendszereket használnak, ugyanakkor egyesek egymás ellen fordították ezeket, írja a lap.

Po bukásában eddig sokkal nagyobb szerepet tulajdonítottak a Heywood tavaly novemberi meggyilkolása körüli ügynek, ez azonban azért is volt, mert amikor Csungking rendőrfőnökét leváltották, akkor az Egyesült Államokba menekülve főként erről osztott meg információkat.

A lap forrásai szerint a lehallgatást már közvetlen kihívásként tekintette a pártvezetés, ez mutatta meg nekik, hogy milyen messzire képes elmenni Po a nagyobb hatalomért. Az egyik politikai elemző szerint Po az elmúlt években a Csungkingba érkezett összes magas rangú pártvezető álláspontját ismerni akarta.

Több magas rangú párttag szerint Po néhány éve kezdte lehallgatási akcióját egy államilag finanszírozott megfigyelési rendszer kiépítésével, amelynek eredetileg a bűnözés elleni küzdelem és a helyi politikai stabilitás fenntartása lett volna a célja.

Rovatok