Index Vakbarát Hírportál

Drogcsempész reptéri biztonságiakat buktattak le Los Angelesben

2012. április 26., csütörtök 07:49

Drogcsempész hálózatot működtetett a Los Angeles-i reptéren az amerikai közlekedésbiztonsági ügynökség (TSA) négy ellenőre, akiknek pont a kábítószerek és fegyverek kiszűrése lett volna a feladata. A BBC jelentése szerint a jelenlegi és volt biztonságiakat már őrizetbe is vették.

A vád szerint a négy gyanúsított kenőpénz fejében nagy mennyiségű kokaint, metamfetamint és marihuánát engedett át a biztonsági ellenőrzésen. A biztonságiak 22 alkalommal, esetenként akár 2400 dollár (~félmillió forint) összegű kenőpénz ellenében néztek félre.

Az eljáró ügyész, Andre Birotte szerint az eset "a biztonsági rendszer súlyos hibáját" jelzi. "A biztonsági átvilágítók a nemzetbiztonság fontos pontját jelentik. Az utazóknak hinniük kell a biztonsági rendszer integritásában" - mondta a BBC-nek.

Az amerikai drogrendőrség, a DEA különleges ügynöke, Briane Greyof is ezt emelte ki, szerinte a letartóztatottak "az ország egyik legfontosabb reptéri biztonsági ellenőrzőpontján bocsátották áruba pozíciójukat".

A négy gyanúsított közül ketten letartóztatásukkor is aktív biztonságiak voltak, két társuk már nem dolgozott a TSA-nak. A két aktív biztonsági, a 23 éves John Whitfield és a 25 éves Capeline McKinney a vád szerint több mint húsz kiló drogot engedett át az ellenőrzésen.

A két volt biztonsági közül a 27 éves Joy White ellen ugyanez a vád, a 30 éves Naral Richardsont (jelenleg a Los Angeles-i filmakadémia hallgatója, rapper és szövegíró) pedig a csempészet szervezésével gyanúsítják.

Az ügynek további vádlottjai is vannak, közülük többen drogfutárok.

A TSA-t a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után hozták létre a reptéri biztonság erősítésére. A biztonsági őrökkel szemben gyakoriak az utaspanaszok, általában inkább azért, mert túl szigorúan végzik munkájukat. A héten például egy négyéves kislányt is megmotoztak.

Rovatok