Index Vakbarát Hírportál

Janukovics kivizsgáltatja Timosenko megverését

2012. április 26., csütörtök 18:46

A bebörtönzött riválisával való bánásmód miatt az európai politikusok kereszttüzébe került Viktor Janukovics ukrán elnök utasította az ügyészséget, vizsgálják ki a Julija Timosenko múlt heti börtönbeli bántalmazásával kapcsolatos híreket.

Az 51 éves ellenzéki politikus a héten azzal vádolta meg az őreit, hogy a múlt pénteki erőszakos kórházba szállítása közben bántalmazták, és bejelentette, hogy éhségsztrájkba kezd. A büntetés-végrehajtás tagadta a vádat.

A tavaly októberben hétévi börtönre ítélt Julija Timosenko ügye alaposan lehűtötte az EU és Ukrajna közötti viszonyt, az unió "szelektív igazságszolgáltatással" vádolja Kijevet.

"Hivatali hatalmamnál fogva elrendelem, hogy a főügyész hivatala vizsgálja ki az ügyet, és remélem, hogy rövidesen konkrét választ kapunk"- mondta Janukovics újságíróknak csütörtökön.

Nyina Karpacsova, az ukrán parlament emberjogi biztosa megerősítette, hogy a börtönből a kórházba szállítás közben Timosenkóval szemben "kíméletlen bánásmódot" alkalmaztak. A Szevodnya című ukrán napilap internetes oldala szerint az ombudsman elmondta: kedden értesült a volt kormányfő bántalmazásáról, és elküldte a képviselőjét a börtönbe, aki megerősítette, hogy véraláfutások vannak a politikus testén.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja arra kérte csütörtökön a kijevi vezetést, hogy a politikai jóakaratot mutató gesztusként tegyék lehetővé a kijevi uniós nagykövet látogatását a volt miniszterelnök börtönében, független orvosszakértők kíséretében. Joachim Gauck német államfő lemondta tervezett ukrajnai programját a politikussal való bánásmód miatt.

Vivian Reding, az EU igazságügyi biztosa az UEFA figyelmét hívta fel a Timosenko-ügyre. Ukrajna rendezi Lengyelországgal közösen idén nyáron a labdarúgó Európa-bajnokságot.

"Fel kívánom használni a lehetőséget, hogy megosszam az Európa-bajnokságot szervező Ukrajnában uralkodó emberi jogi helyzettel, különös tekintettel Julija Timosenko drámai helyzetével kapcsolatos személyes aggodalmaimat" – áll a Reding által Michel Platini UEFA-elnökhöz intézett nyílt levélben. "A szelektív, elfogult igazságszolgáltatást nem fogadhatjuk el, és remélem, felhasználja az UEFA Euro-12 nyújtotta lehetőséget, hogy terjessze azokat az értékeket, amelyekhez mindketten ragaszkodunk".

Timosenkót a harkivi kacsanyivkai börtönben őrzik, Harkiv az egyike a négy ukrajnai városnak, ahol Eb-mérkőzéseket játszanak.

Rovatok