Index Vakbarát Hírportál

Bolívia szerint Magyarország beavatkozott

2012. április 27., péntek 13:33

A független bolíviai igazságszolgáltatásba való beavatkozásnak tekinti a Tóásó-ügyben a nyomozást vezető ügyész a magyar külügyminisztérium múlt heten megfogalmazott kérését, miszerint a La Paz-i kormány és az igazságügyi szervek saját büntetőeljárási törvényüket betartva haladéktalanul rendelkezzenek Tóásó Előd szabadlábra helyezéséről.

Április 16-án volt három éve annak, hogy a bolíviai különleges erők felszámoltak egy állítólagos terroristacsoportot Santa Cruz városában, és ennek során életét vesztette a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A rajtaütés túlélőit, Tóásó Előd magyar és Mario Tadic horvát-bolíviai állampolgárt letartóztatták, fegyveres felkelés és terrorizmus vádjával azóta is fogva tartják őket, holott az érvényes bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni és le kellett volna zárni ügyüket.

Marcelo Soza ügyész a magyar külügyi tárca kérésével kapcsolatban azt hangoztatta, hogy a dél-amerikai országnak és igazságszolgáltatásának a szuverenitásával nem fér össze az, hogy más országok beleszóljanak a bíróságok tevékenységébe – olvasható a La Razón című lapban. "Nekünk kell döntenünk a bíróságokon az olyan emberek sorsáról, akik azért jöttek Bolíviába, hogy bűncselekményeket kövessenek el" – mondta az ügyész.

A Jornada című bolíviai napilap arról írt, hogy az ország megosztását célzó terrorista cselszövéssel összefüggésben Uruguayban elfogott Alejandro Melgar kulcsfigura volt a Rózsa-Flores vezette csoportban.

"Melgar kulcsfigurának számított a Bolíviát megosztani szándékozó felforgató csoportban" – mondta a lapnak nyilatkozva Soza, hozzátéve, hogy Melgar kapcsolatban állt a csoportot Bolíviába szállító Aerosur bolíviai légitársaság tulajdonosával, Humberto Rocával.

Antonio Alurralde bolíviai külügyminiszter-helyettes elmondta, hogy a La Paz-i kormány kérni fogja az uruguayi férfi kiadatását. A kérvény benyújtására harminc nap áll rendelkezésükre.

Május 15-én ül össze az a bolíviai bíróság, amely megkezdi a terrorista összeesküvési ügy érdemi szakaszának tárgyalását, miután tavaly november elején az illetékes bíróság lezárta a per vádemelési szakaszát, és esküdtszék elé utalta a harminckilenc gyanúsítottat, köztük Tóásó Elődöt. A gyanúsítottak a vád szerint Evo Morales bolíviai elnök megölését tervezték, továbbá a gazdag kelet-bolíviai régió, Santa Cruz elszakadását akarták előmozdítani.

Rovatok