Index Vakbarát Hírportál

Ellenzéki kormányfője lehet Romániának

2012. április 27., péntek 19:39

Victor Pontát, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét kérte fel kormányalakításra a román államfő. Traian Basescu az MTI tudósítása szerint ezt péntek este, a román parlamenti pártokkal folytatott konzultáció után jelentette be Bukarestben.

A Mihai Razvan Ungureanu vezette román kormány pénteken bukott meg a bukaresti parlamentben az ellenzéki Szociálliberális Unió (USL) által kezdeményezett bizalmatlansági szavazáson. Az összesen 460 képviselő és szenátor közül 259-en voltak jelen, a bizalmatlansági indítvány elfogadása mellett szavaztak 235-en, ellene kilencen, négy szavazat érvénytelen volt. Az indítvány elfogadásához legalább 231 szavazat kellett, tehát az ellenzéknek négy többletszavazattal sikerült megbuktatnia az Ungureanu-kormányt, amely 78 napja volt hatalmon.

Pontát a szociáldemokraták, a liberálisok és a konzervatívok alkotta ellenzéki Szociálliberális Szövetség (USL) javasolta kormányfőnek. Basescu azt követően nevezte meg miniszterelnök-jelöltnek a 39 éves politikust, hogy a korábbi kormánykoalíció fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PDL) nem javasolt senkit a soraiból erre a posztra az államfőnek, így gyakorlatilag önként vonult ellenzékbe. A kormányválságról részletesen ebben a cikkünkben olvashat.

A politikai krízisnek súlyos gazdasági hatása is lehet: felfüggeszti ugyanis romániai tárgyalásait a Nemzetközi Valutaalap (IMF), ezt Mihai Tanasescu, az IMF romániai képviselője jelentette be pénteken. Az IMF delegációja még pár napig Bukarestben marad, de a tárgyalásokat csak az új kormány felállása után folytatják majd.

A döntés és a kormányválság hírére megrogyott a lej árfolyama: egy euróért már 4,4010 lejt is elkértek, miközben a reggeli devizapiaci nyitáskor még csak a 4,3747-es szinten állt az árfolyam.

Rovatok