Index Vakbarát Hírportál

Robbantássorozat Dnyipropetrovszkban

2012. április 27., péntek 12:42 | aznap frissítve

Robbantássorozatot követtek el pénteken Dnyipropetrovszkban: hivatalos bejelentés szerint négy, az Ukrinform hírügynökség szerint tíz robbanószerkezet lépett működésbe a kelet-ukrajnai nagyvárosban, és huszonhét ember, köztük kilenc gyerek megsebesült.

A rendkívüli helyzetek ukrán minisztériuma négy robbantásról számolt be: az első a déli órákban egy villamosmegállóban történt, a második egy mozinál, a harmadik pedig egy középiskolánál, s a negyedik, egy park közelében. A robbanószerkezeteket utcai szemétgyűjtőkben helyezték el. A robbanások 20-30 percenként követték egymást.

A rendőrség a történteket terrorcselekménynek minősítve indított vizsgálatot.

Viktor Janukovics ukrán államfő a robbantásokat az ország elleni kihívásnak minősítette. Közölte, hogy a legjobb nyomozók vesznek részt a felderítésben, s hozzátette: megtalálják a módját annak, hogy méltó választ adjanak a történtekre.

Az ukrán belügyminisztérium mellett operatív stáb alakult. A tárca közleménye szerint a helyi rendőrség megerősített ügyeletet lát el, s ellenőrzéseket végez a közterületeken, elsősorban olyan helyeken, ahol sok ember fordul meg.

A rendőrség felszólította a helyi lakosokat, hogy legyenek éberek, ha gyanús tárgyat látnak, azonnal értesítsék a rendőröket, s ne használják a metrót.

Szemtanúk szerint Dnyipropetrovszk utcáin a különleges erők páncélos járművei járőröznek, a nagy táskával, illetve hátizsákkal közlekedőket igazoltatják.

Az Inter nevű tévéállomás szerint megkezdték a város pályaudvarának kiürítését, mert egy névtelen telefonáló azt közölte a rendőrséggel, hogy az épületet felrobbantják. A pályaudvarhoz tűzszerészeket és műszaki alakulatban szolgáló katonákat vezényeltek. A Dnyipropetrovszkba tartó vonatokat még a külvárosokban leállították.

Rovatok