Index Vakbarát Hírportál

Kadhafi állítólag kész volt 50 millió euróval támogatni Sarkozy 2007-es kampányát

2012. április 28., szombat 17:35

A Mediapart francia internetes újság nyilvánosságra hozott szombaton egy dokumentumot, amely szerint Moammer Kadhafi volt líbiai vezető 50 millió eurót szánt Nicolas Sarkozy 2007-es elnökválasztási kampányára.

Az arab nyelvű iratot Músza Kúsza korábbi líbiai külügyminiszter írta alá, s arról szól, hogy "elvi megállapodás" született 2006-ban Nicolas Sarkozy jelenlegi francia elnök választási kampányának 50 millió eurós támogatásáról. Sarkozy egyik, még március 12-én tett nyilatkozatában nevetségesnek minősítette, hogy őt Kadhafi pénzelte volna a választások előtt.

Músza Kúsza szerint az elvi megállapodás egy jegyzőkönyv alapján született meg, amely a felek 2006. október 6-án tartott találkozóján készült. A megbeszélésen francia részről Brice Hortefeux és Ziad Takieddine, líbiai részről Abdallah Szenuszi hírszerző főnök és a líbiai afrikai befektetési alap elnöke, Basir Száleh vett részt.

Hortefeux a francia elnök bizalmasa, és 2007-2011 között belügyminiszter volt. Takieddine francia-libanoni üzletember ügyvédje a Mediapart kérdésére válaszolva azt mondta, hogy ügyfele nem volt jelen a dokumentumban említett találkozón. Músza Kúsza 2001 márciusáig volt líbiai külügyminiszter, akkor külföldre szökött.

Rovatok