Index Vakbarát Hírportál

100 ezren a malajziai kormány ellen

2012. április 28., szombat 10:24

Malajziában rohamrendőröket vetettek be az igazságtalan választási rendszer ellen tüntetők feloszlatására

A malajziai rohamrendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be szombaton a főváros, Kuala Lumpur központjában tüntetők ezrei ellen, akik a szerintük elfogult, a kormánykoalíciónak kedvező választási rendszer megváltoztatását követelték a parlamenti választások küszöbén.

Az elmúlt évtized egyik legnagyobb malajziai utcai megmozdulásán a rendőrség szerint 25 ezren, míg független megfigyelők és szemtanúk szerint 80-100 ezren vettek részt.

A tüntetők aggodalmuknak adtak hangot, hogy az igazságtalan választási rendszer miatt Najib Razak miniszterelnök kormányzó koalíciója, a Nemzeti Front – amely több mint 50 éve van hatalmon – előnyben lesz az ellenzékkel szemben a leghamarabb június elején rendezendő parlamenti választásokon.

A tiltakozók hosszabb választási kampányidőszakot követeltek, valamint azt, hogy a külföldön élő malajziai állampolgárok számára is tegyék lehetővé a választási részvételt. Ezen kívül külföldi megfigyelők jelenlétét is szükségesnek tartják a szavazáson, és az összes politikai párt részére tisztességesebb hozzáférést szeretnének a kormánybefolyás alatt álló médiához.

Rovatok