Index Vakbarát Hírportál

A puccsra ellenpuccs jött Maliban

2012. április 30., hétfő 23:33

Ellenpuccsot szerveztek hétfőn Maliban a megbuktatott elnök hívei. A március 22-én megbuktatott és Szenegálba távozott Amadou Toumani Touré államfőhöz hő elnöki gárda egységei próbálták meg visszaszerezni az ellenőrzést a főváros, Bamako több kerülete felett. Bacary Mariko, a junta szóvivője szerint a hadsereg „ura a helyzetnek a fővárosban”.

Szemtanúk beszámolói szerint a városban lövöldözés zaja hallatszott, az elnöki gárdisták megszálltak egy hidat és körbezárták a helyi állami televízió székhelyét. Később a vörö sapkás gárdisták – akik a levegőbe lövöldöztek – távoztak a bamakói híd körzetéből, és egyes hírek  szerint a repülőtér felé indultak. Lövöldözés volt a Bamako közelében lévő Kati katonai támaszpont körzetében is.

A mali junta vezetője szombaton visszautasította a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) rendezési tervét, amelyet a szervezetbe tömörült országok államfői abidjani csúcsértekezletükön dolgoztak ki a héten.

Amadou Haya Sanogo százados azt ellenezte, hogy az ECOWAS katonákat vezényeljen Maliba az elnök- és parlamenti választásokig elvezető átmenet békés lebonyolításának az ellenőrzésére. Egyetlen külföldi katona sem lép országunk földjére a mali kormány előzetes hozzájárulása nélkül - szögezte le a puccsisták vezére. Sanogo azt is leszögezte: azt követően, hogy az április 12-én az ideiglenes államfői tisztségbe iktatott Diocounda Traoré 40 napos hivatali ideje lejár, átveszi az ország irányításának a felelősségét.

Rovatok