Index Vakbarát Hírportál

A Külügyminisztérium válságstábot hívott össze a szíriai magyar túszok miatt

2012. április 30., hétfő 14:58 | aznap frissítve

A Szíriában elrabolt magyar állampolgárok ügye miatt a Külügyminisztériumban válságstáb ült össze hétfőn, amelyen a tárca, a Terrorelhárítási Központ és más illetékes szervek képviselői vettek részt, közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

A Miniszterelnökséghez eljuttatott összegzésük szerint az eset helyszíne Deir ez-Zór város, amely törzsek által uralt területen fekszik. A damaszkuszi magyar nagykövet folyamatosan tartja a kapcsolatot a helyi illetékesekkel, és az első lehetőséges alkalommal a helyszínre utazik, hogy személyesen kérjen hathatós segítséget a helyi vezetőktől. A magyar Terrorelhárítási Központ három órán belül szintén kész a helyszínre küldeni munkatársait, azonban a szír hatóságok egyelőre nem adták ki a szükséges beutazó vízumokat.

A TEK a hazai és külföldi társszervekkel közösen folyamatosan gyűjti, elemzi és értékeli az információkat a magyarokkal kapcsolatban, ami természetesen hatékonyabb és gyorsabb lehetne, ha erre a több ezer kilométerre lévő helyszínen lenne lehetőség. A mai napon soron kívül a Külügyminisztériumba kérettük a budapesti szír ügyvivőt, akitől azt kértük, hogy a szír hatóságok mindent tegyenek meg a két magyar állampolgár kiszabadításáért. Egyúttal hivatalos jegyzékben kértük, hogy a TEK munkatársai haladéktalanul kaphassanak vízumot Szíriába. A válságtanácson elhangzott az is, hogy még mindig jelentős számú magyar állampolgár, körülbelül 140 fő tartózkodik Szíriában, akik az ország elhagyására vonatkozó felszólítás ellenére is ott maradtak.

Szíriában szombatra virradó éjszaka két magyar állampolgárt raboltak el túszként, miután rablótámadás történt egy cég telephelyén Szíria észak-keleti részén. A fegyveresek különféle eszközök eltulajdonítása után bukkantak a magyarokra, akiket magukkal hurcoltak. A rendelkezésekre álló információk alapján azt lehet feltételezni, hogy a magyarok életét ebben a pillanatban nem fenyegeti közvetlen veszély. A térségben viszont rendkívül zavaros a politikai és a biztonsági helyzet, az információszerzés nehéz, és nem mindig megbízható. A Külügyminisztérium, a damaszkuszi nagykövetség és a TEK szorosan együttműködve dolgozik az ügy megoldásán.

Rovatok